Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez a tökéletes ölelés titka

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 12.

Forrás: babaszoba.hu

Kutatók megpróbálták feltárni a tökéletes ölelés titkát, és arra jutottak, hogy nem a túl szoros ölelés a legjobb.

Öleld gyengéden - ezt javasolják a szakemberek (Fotó: Getty Images)
A japán Toho Egyetem kutatói megmérték, hogy az eltérő erősségű öleléseknek mekkora a nyugtató hatása a csecsemőkre nézve, illetve hogy mennyit számít, hogy a szülőktől vagy idegenektől kapják-e ezeket az öleléseket, írja a Medicalxpress. Ehhez mérték a csecsemők pulzusának alakulását, egy, a felnőttek kezére szerelt érzékelővel pedig a nyomás erősségét. Megvizsgálták, hogy reagálnak a babák arra, ha a szülők csak a karjukban tartják őket, ha közepes erősséggel ölelik meg, illetve ha szorosan átölelik.
A Cell folyóiratban publikált kutatás eredménye szerint a közepes erősségű ölelés a legmegnyugtatóbb, míg a szoros ölelésnél csökken a nyugtató hatás. A megfelelő ölelés hosszára is tettek javaslatot - ez 20 másodperc, ugyanis szerintük elkerülhetetlen, hogy a babának rossz legyen a kedve, ha például 1 percig, vagy annál tovább ölelik őket. Nem meglepő a kutatás azon eredménye, miszerint a szülőktől kapott ölelés sokkal megnyugtatóbb, mint ha az egy idegentől érkezik.
A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az ölelés megnyugtató hatását nem csak a babák élvezhetik - ugyanis az ölelés során a szülők is mutatták a nyugalom jeleit. A szoros fizikai kapcsolat során felszabadul az oxitocin, más néven szeretethormon, de a kutatók szerint a kísérlet esetén túl rövid volt az időtartam ahhoz, hogy ez játszana szerepet a nyugtató hatásban.
A kutatók remélik, hogy az eredményeket fel lehet majd használni a szülő-gyermek kötődés erősítésében és a gyermekpszichológia területén. Továbbá a kutatócsapat egyik tagja, Hiromasa Funato szerint az autizmus korai felismerésében is alkalmazható a módszer, amely során szenzorosan mérik az ölelést - az autizmus spektrumzavarban szenvedő gyermekeknek ugyanis nehézségei vannak a szenzoros érzékenység és a szociális készségek terén.
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák