Baba

Ez a különbség a rotavírusfertőzés és a gyomorinfluenza között

A hányás hirtelen, bármikor lecsaphat, legyetek a gyerekkel akárhol. Amint pedig megtörténik, rájössz, hogy a következő napok a sós kekszről és az üres teáról szólnak majd, és lehet, hogy a vírus végigmegy az egész családon.
2020. Január 17.
Ez a különbség a rotavírusfertőzés és a gyomorinfluenza között (Fotó: iStock)

Honnan lehet tudni, hogy gyomorinfluenzáról van-e éppen szó, vagy rotavírusról?

Mi az a gyomorinfluenza?

Hivatalosan gasztroenteritisznek nevezik ezt a betegséget, amely egy emésztőrendszeri fertőzés, és valójában semmi köze az influenzához, amely egy légúti fertőzés. A gyerekek körében a megfázásos betegségek után ez a második leggyakoribb fertőzés. Annak ellenére, hogy igencsak kellemetlen, szerencsére a gyomorinfluenza általában nem súlyos. Általában vírus okozza, de előfordulhat, hogy olyan baktériumok, mint az E. coli vagy a szalmonella, de néhány parazitaféle is állhat a hátterében ritka esetben. – A csecsemők és a kisgyerekek különösen hajlamosak erre a fertőzésre, mert az immunrendszerük még fejletlenebb, és nem rendelkeznek még a megfelelő ellenanyaggal – mondta Rita Steffen, a Clevelandi Klinika gyermek gasztroenterológusa.

Mi az a rotavírus?

A rotavírus is egy olyan fertőzés, amely gyomorinfluenzás tüneteket okoz, csak sokkal erősebbeket, mint más kórokozók. A 2 év alatti gyermekek körében a leggyakoribb, de a rotavírus elleni oltás drasztikusan csökkentheti a fertőzések számát. A rotavírus nagyon fertőző, könnyen végigmehet az egész családon. Az 1 évnél fiatalabb babákra nagyon veszélyes, mert kiszáradást is okozhat, ezért is nagyon fontos a folyamatos folyadékpótlás.

A gyomorinfluenza tünetei

A klasszikus gyomorinfluenza hányással, hasmenéssel jár, esetenként pedig alacsony lázzal, de az is előfordul, hogy egyáltalán nincs láz. A hasmenés lehet vizes, jelentkezhet zavarodottság, ingerlékenység, fáradtság, a gyermek lassabb lehet a megszokottnál, étvágya pedig csökken. Az idősebb gyerekek izomfájdalomra is szoktak panaszkodni, és fejfájás is jelentkezhet. A tünetek általában a fertőzés után 1-3 nappal jelennek meg, és kitarthatnak 1-2, de súlyosabb esetekben akár 10 napig is. A fő kockázatot nem a tünetek jelentik – amelyek egyébként nagyon kellemetlenek -, hanem az, hogy ezek hatására a gyermek könnyen kiszáradhat.

Fontos konzultálni az orvossal, ha a kisbabánál tapasztaljuk a tüneteket, hogy a bakteriális fertőzések lehetőségét ki lehessen zárni. Ha a hasmenés súlyos, akár 4-5 napig is eltart, esetleg vért is tartalmaz, az súlyosabb ételmérgezés is lehet, ezért haladéktalanul orvoshoz kell vinni a gyereket. További figyelmeztető jelek lehetnek az orvos felkeresésére a tartós láz, a nagyobb hasi fájdalom, a hasmenés nélküli hányás, illetve a has érintésre való érzékenysége (mert ez akár vakbélgyulladásra is utalhat).

Ha a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő láza legalább 38 °C, a 3-6 hónapos közötti baba végbélben mért testhőmérséklete legalább 38,3 °C, illetve ha a 6 hónaposnál idősebb gyermekeknél 39 °C fokos lázat mérünk, azonnal konzultáljunk az orvossal. Az orvos arra is kíváncsi lesz, a gyermeknél vannak-e kiszáradásos tünetek:

  • a csecsemőknél ilyen lehet a napi kevesebb, mint 6 nedves pelenka, az idősebbeknél pedig a több, mint 8 óránkénti pisilés
  • a mélyebb, lágyabb folt a baba feje tetején
  • ha sírás közben alig, vagy egyáltalán nem könnyezik
  • ha szokatlanul álmos, lassú, nem reagál
  • őre ráncos, szája száraz, ajkai repedezettek
  • idősebb gyerekeknél a szédülés, izomfájdalom, fejfájás
  • sötétebb sárga vizelet

Akármilyen életkorú is a gyermek, és súlyosan kiszáradtnak tűnik, azonnal hívjunk orvost, mert lehet, hogy infúzióra, kórházi kezelésre lesz szüksége.

Hogy fertőződhetnek meg a gyermekek gyomorinfluenzával?

A gyomorinfluenzát okozó vírusok nagyon fertőzőek, a kórokozók ugyanis akár órákig, de akár napokig is életképesek maradnak a tárgyak felszínén megtapadva is. A baktérium vagy parazita okozta gyomorinfluenzát általában fertőzött ételek, italok fogyasztása útján lehet elkapni. A gyomorinfluenzát különösen virulenssé teszi az is, hogy a tünetek sokkal később jelentkeznek, mint hogy a gyermek már elkapta a fertőzést, azonban ekkor már ő maga is fertőz. Az erősebb immunrendszerű felnőttek pedig hordozhatják és tovább is adhatják a fertőzést anélkül, hogy ők maguk megbetegednének.

Hogyan előzhető meg a gyomorinfluenza?

Egyértelmű, hogy szeretnéd megelőzni a családban a fertőzést, azonban elég csupán néhány kórokozó, vagy egy csepp hányás, hogy valaki elkapja a betegséget. Azonban van néhány lépés, amellyel megpróbálhatjuk kivédeni a gyomorinfluenzát.

  • Oltás: rotavírus ellen érdemes beoltatni a babát, amely jó eséllyel megóvhatja a fertőzéstől.
  • Kézmosás: nem lehet eléggé hangsúlyozni, a rendszeres kézmosás mennyire fontos a fertőzések elkerülése érdekében. A kézmosás tartson legalább 20-30 másodpercig, alapos szappanozással, meleg vizes öblítéssel.
  • Külön szoba: ha egy gyermek megbetegedik, akkor pihenjen egy külön szobában, távol a testvéreitől, hogy kisebb esély legyen a továbbfertőzésre. Ha több fürdőszoba is van a lakásban, akkor a betegség alatt a család használjon egyet, a beteg gyermek pedig egy másikat.
  • Fertőtlenítés: használj a lakásban fertőtlenítő kendőket, és törölj át mindent, bútorokat, csapokat, ajtókat, stb., amit a beteg gyerekek megfogtak. A hányást azonnal fel kell takarítani, illetve utána a kukát, WC-t is. Az eldobható arcmaszk használata otthon jelentősen csökkentheti a fertőzés esélyét. A ruhákat, plüssjátékokat is mosd ki, lehetőleg magas hőfokon.

Így ápold a gyermeket gyomorinfluenza esetén

Sajnos nincs specifikus gyógyszer, kezelés gyomorinfluenzára, azonban a gyógyulást segíti néhány dolog:

  • Kerüld a gyógyszereket: kísértésbe lehet esni, hogy vény nélkül kapható, hányás elleni gyógyszereket adj a gyermeknek, de a szakemberek ezt nem javasolják, hiszen ezek általában csak felnőtteknek adható szerek, és súlyos mellékhatásai lehetnek. A hasmenés elleni gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásai, így ezeket is kerüld.
  • Folyadékpótlás: a dehidratáció a legnagyobb veszélye a gyomorinfluenzának, ezért a folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen. Szoptatott, vagy tápszeres babáknál a hányás vagy hasmenés után 15-20 percig hagyd pihenni a kicsit, majd próbálkozz az etetéssel. A kisgyerekeknél és az idősebb gyermekeknél érdemes a víznél jobban felszívódó rehidratáló folyadékokat bevetni, amelyekkel kapcsolatban az orvos tehet ajánlást. Ezek a folyadékok tartalmaznak sót, cukrot, nyomelemeket is. Ha a gyermek nem szeretne inni, akkor nagyon gyakran itassuk kisebb adagokkal, ne egyszerre sokkal.
  • Visszatérés a normál étkezéshez: amint a gyermek gyomra végre megnyugszik, a keksz mellett lehet próbálkozni rizzsel, pirítóssal, banánnal, almaszósszal, de ezt az étrendet elég csak 1-2 napig tartani, nehogy tápanyaghiány lépjen fel. A magas zsírtartalmú és cukortartalmú ételeket érdemes kerülni egy ideig.
  • Lázcsökkentés: ha tartósan magas a gyermek láza, kérjünk tanácsot az orvostól, milyen gyógyszerrel csökkentsük a testhőmérsékletét.
  • Pihenés: teljesen normális, ha a gyermek sokkal többet alszik a betegség idején, hiszen nagyon megerőlteti a szervezetét. A lehető legjobb, amit tehetsz, ha hagyod pihenni.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: