Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez a baj a bárányhimlő elleni oltás szabályozásával

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 30.

Forrás: Magyar Narancs

Ősztől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, de a beadási időpontokkal nem ért egyet a szakma, akiket egyébként meg sem kérdezett a kormány.

Ez a baj a bárányhimlő elleni oltás szabályozásával
A Magyar Narancs legfrissebb számában közöl interjút Póta Györggyel, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével. A lap a bárányhimlő elleni oltásról, a szomszédos országokban lévő kanyarójárványról és az oltásellenességről kérdezte Póta Györgyöt. Az interjú a nyomtatott Narancsban olvasható, az online kiadásban részletet közölt a bárányhimlő elleni védőoltással kapcsolatos szakma elégedetlenségről.
Az interjúban Póta elmondja, hogy a szakma régóta szerette volna, ha a bárányhimlő elleni oltás kötelezővé válna, hosszú évekig küzdöttek azért, hogy így legyen. Most nagyon örülnek annak, hogy szeptembertől ingyenes és egyben kötelező lesz a védőoltás, de nem értik, hogy miért kapott új időpontot, amikor ezt szakmailag semmi nem igazolja.
"Mivel a szakmában egyértelmű konszenzus van arról, hogy a bárányhimlő elleni oltást a meglévő oltási rendbe kell beilleszteni, vagyis az eddigi kötelező oltásokkal egyszerre kell beadni, nem igazán értjük, hogy a most bejelentett szabályozás ettől miért tér el. Valamiért úgy kommunikálják ezt az egészet, mintha a bárányhimlő elleni egy új oltás lenne, amelynek új oltási időpontot kell találni, pedig ezt szakmailag semmi sem igazolja. Hosszú évek óta oltunk bárányhimlő ellen, az első oltást 15, a másodikat - mert kettő kell a teljes védelemhez - 18 hónapos korban adjuk. Jelen állás szerint azonban a kormány rendelkezése szerint a 13., illetve a 16. hónapban kell majd beadni. Ez a felállás nagyon romboló, és nem tudjuk, hogy ki és honnan vette" - mondta Póta a Narancsnak.
A hazai oltási rendről Póta György elmondta, hogy valóban világszinten is példaértékű. "A magyar oltási rend még a szocializmusból ránk maradt rendszer, amelynek lényege, hogy mindenki ingyen megkapja a legfontosabb védőoltásokat, ennek beadását pedig maximálisan ellenőrzik, tehát ez alól nem mentesül senki. Láthatjuk, mi történik most azokban az országokban, ahol a kanyaró ellen nem kötelező oltani. Olyan helyeken is kitört a járvány, ahol egyébként az egészségügyi ellátás nem mondható rossznak, és itt most nem Ukrajnára gondolok, hanem például Olaszországra vagy az Egyesült Államokra. A minap olvastam, hogy a Karib-tengeren karantént rendeltek el egy hajón és nem engedték kikötni, mert az utasok között megjelent a kanyaró. Később kiderült, hogy a hajón szcientológusok voltak, akik megrögzött oltásellenesek."
A teljes interjú a legfrissebb Magyar Narancsban olvasható.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések