Baba

Évtizedek óta tudják, hogy rákkeltő a hintőporuk

Hosszú éveken tudta a gyártó, hogy azbesztet tartalmaz a hintőporuk. Egy nyáron hozott ítélet szerint a Johnson & Johnson cég felelős azért, hogy a hintőporukat használó nők közül többen is petefészekrákot kaptak.
2018. December 17.
Évtizedeken át tudták, hogy azbeszt van a hintőporban

Nyáron született ítélet a Johnson & Johnson perében: a céget összesen 4,1 milliárd dolláros büntetés és 550 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte Missouri állam esküdtszéke. Az ítélet szerint a cég felelős azért, hogy a hintőporukat használó nők közül sokan petefészekrákot kaptak. A pert 22-en indították a cég ellen, de összesen 11 700 károsult pereli a céget – írja az Index.

A céget azzal vádolták meg, hogy a hintőporaikban található zsírkövek azbesztet is tartalmaztak, ami köztudomásúlag rákkeltő anyag. A vádban az is szerepelt, hogy a cég erről már a 70-es évek óta pontosan tudott, de nem tájékoztatták erről a fogyasztókat. A Johnson & Johnson tagadta a vádakat, és fellebbezni fog.

A Reuters oknyomozó cikkében tanúvallomásokat, céges emlékeztetőket, belső levelezéseket, feljegyzéseket és vizsgálati jegyzőkönyveket használtak fel. Ezek alapján arra jutottak, hogy a cég már 1971-től tesztelte a hintőporait, és egészen a 2000-es évek elejéig találtak is benne azbesztet, kisebb mennyiségben. Sokan tudtak az azbesztről: a cég vezetői, a cég kutatói, orvosai, ügyvédei és a cég bányáinak vezetői is. A Johnson & Johnson pontosan tudta, hogy milyen valószínűséggel fordulhat elő azbeszt a hintőport legfontosabb alapanyagában, a zsírkőben, és azt is, hogy milyen hatással lehet ez a fogyasztókra. A cég már 1957-ben is tudta, hogy a legnagyobb zsírkőlelőhelyük szomszédságában azbeszt található. Arról, hogy az azbeszt káros 1970 óta tudunk és azóta azt is tudjuk, hogy kis mennyiségben is az.

A The New York Times újságírói azt írják, hogy a cégvezetőség a zsírkő használatának befejezését is javasolta, amivel párhuzamosan a rájuk nézve kellemetlen laborvizsgálatok eredményét igyekeztek elkenni – az egészségügyi felügyelet egy alkalmazottja egyszer kijelentette, hogy az azbesztről szóló passzust csak “a holttestén át” lehet nyilvánosságra hozni.

A New York Times megkereste az 53 éves, philadelphia-i Krystal Kim-et, 10 éves korától, évtizedeken át használta a Johnson Baby Powder-et, ahogy sok nő használt baba hintőport az arcára vagy éppen a sarkára.

Öt évvel ezelőtt Krystal Kim-nél petefészekrákot diagnosztizáltak. Ő az egyik felperese a cég ellen indított pernek. Csak annyit szeretett volna elérni, hogy vegyék le a boltok polcairól a rákkeltő hintőporokat vagy ha ezt nem is teszik meg, legalább figyelmeztessék a vásárlókat a hintőpor veszélyeire.

Forrás: Index.hu