Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Európában egyre kevesebben bíznak az oltásokban

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 19.

Forrás: 444.hu

Az európai emberek 59 százaléka gondolja azt, hogy biztonságosak a kötelező oltások. Az világviszonylatban 79 százalék. A trendekből az is kiderül, hogy egyre kevesebben bíznak az oltásokban.

A Guardian számolt be egy friss kutatási eredményről, amit a 444.hu szemlézett, e szerint Európában meglehetősen nagy a bizalmatlanság az oltásokkal szemben, nagyobb, mint a globális átlag. És nemcsak keleten, hanem nyugaton is így van.
Európában egyre kevesebben bíznak az oltásokban
A kutatás szerint Európában az emberek 59 százaléka gondolja, hogy a kötelező oltások biztonságosak, Nyugat-Európában mindössze 50 százalék, miközben ugyanez az arány világviszonylatban 79 százalék.
Európán belül Franciaországban a legalacsonyabb a bizalom, ott az emberek 33 százaléka gondolja úgy, hogy biztonságosak a kötelező oltások. Leginkább az északi országokban magasabb a bizalom az oltásokban (73 százalék).
Az oltásellenességből mára valóságos mozgalom lett, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy bizonytalanság övezi a védőoltásokat. Az oltásellenes mozgalom és a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság nagy mértékben összefügg az egészségügy, az orvoslás és a nemzeti kormányokkal szembeni bizalmatlansággal is.
Leginkább azok fogékonyak az oltásellenes tanokra, akik olyan kulturális közegből jönnek, vagy olyanban élik mindennapjaikat, amely általában is bizalmatlan a tudományos felfedezésekkel szemben. Nagy lökést ad az oltásellenességnek a közösségi média is, ahol gyakorlatilag akármi terjedhet.
Minél elszigeteltebb és elmaradottabb egy ország, annál magasabb a bizalom a védőoltásokban - Ruandában például a Global Monitor szerint a lakosság 97 százaléka bízik az egészségügyi szolgáltatásokban, szemben a globális 76 százalékos átlaggal.
A jelentés szerint kulcskérdés, hogy a most felnövő generációk bizalma megerősödjön a védőoltások felé, mert a trendek egyértelműen ezzel ellentétes irányba mutatnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések