Baba

Ettől függ, hogy éled meg az otthonlétet a babáddal

Az elején még jólesett az otthonlét, de a hónapok, évek múlásával kezdtél beleunni a gyerekneveléssel, háztartással járó verklibe? Nem mindenki ugyanúgy éli meg a babás-gyerekes éveket. Mitől függ, hogy éljük meg, és hogy lehet kihozni belőle a maximumot?
2021. Március 15.
Nem mindenkinek könnyű az otthonlét a gyerekkel (Fotó: Getty Images)

Ha már visszamentél dolgozni a kicsi mellől, lehet, hogy boldog, nyugalmas időszakként emlékszel az otthon töltött időszakra. Akkor még mindenre volt időd, egész nap gyönyörködhettél a babádban, lépésről lépésre követhetted fejlődését, jókat játszottatok és nagyokat sétáltatok… Most bezzeg nem éred utol magad, se a munkádra, se a háztartásra és a gyerekre sincs elég időd, magadról és a párodról nem is beszélve.

Ám az is lehet, hogy az otthonülős időszakot bezártságnak érezted, amikor naphosszat nem tudtál értelmes felnőtt módjára beszélni senkivel. Bármibe kezdtél – olvasás, hobbi, takarítás -, perceken belül félbeszakított a baba sírása. Alig vártad, hogy kimozdulhassatok, de a lakás-játszótér-üzlet háromszögön túl nem jutottál el sehova. Ezért is mentél vissza dolgozni. És most már rohansz egész nap, bezzeg könnyebb annak, aki otthon maradhat a gyerekével, akár évekig is…

A legrosszabbul az jár, aki mindig az éppen aktuális élethelyzetének negatív tapasztalatait éli meg túl intenzíven, ezeket hangosítja fel magában, a jó élményeket viszont kevésbé tudatosítja. A gondolatok pozitív irányba fordításával sokkal jobban érezheted magad, de tény, hogy több összetevőn is múlik, milyennek éled meg a babás-gyerekezős időszakot, hisz mindenkinek mások a körülményei, a személyisége, gyermeke. Lássuk, mi befolyásolhatja, hogy éljük meg az otthonlétet!

  • Milyen a természeted? Aki egyébként is jól elfoglalja magát egyedül, mindig talál valami érdekeset, amivel lekötheti magát (olvasás, hobbi, tanulás), annak nyilván nem hiányzik annyira a társaság, mint annak, akit elsősorban mások motiválnak.
  • Milyen életszakaszban jársz? Már éppen kezdett eleged lenni a munkádból, jól jön egy kis kilépés, változás? Ha már több évet tudsz magad mögött, némi kiteljesedés után nyugodtan kezdesz valami egészen másba, vagy éppen ellenkezőleg, szívesen élveznéd még a karriered csúcsát, éppen befutottál, amikor a baba érkezett? Esetleg pályád elején jársz, még semmit nem vág félbe a bébiszünet, könnyű szívvel maradsz otthon. Vagy aggódsz, hogy milyen lehetőségeid lesznek évek múlva alapok nélkül?
  • Milyen a kisbabád? A sokat alvó, könnyen kezelhető pici alkalmazkodik hozzád, hordozókendővel könnyen kimozdulhatsz vele, sok korábbi tevékenységedet folytathatod vele és mellette is. A hasfájós, keveset alvó, úgynevezett kétemberes baba próbára teszi az anya türelmét, állóképességét, a hiábavaló igyekezetről ad visszajelzést neki, a kimerültség kedvetlenséggel társul.
  • Milyen a környezeted? Nehéz jól érezned magad szűk, zsúfolt lakásban, ahol nem találsz nyugis helyet magadnak, ám még nagyobb hátrány, ha nincs elérhető közelségben zöld terület a sétához, közösségi hely találkozókhoz, programokhoz, ha távol vagy a számodra fontos emberektől.

Találd meg, mi tölt fel

Zsófi nagyon szerencsésnek mondhatja magát: amikor első gyerekével otthon maradt, bekapcsolódott a lakótelepi közösségi házban működő kismamaklubba, idővel pedig már ő szervezett olvasókört az anyukák számára. Amikor a második gyereküket várta, elköltöztek. Örömmel fedezte fel, hogy az új lakóhelyükön közösségi kert működik, kiváló lehetőség nyílik a babakocsis futásra és a közelben levő egyetemen éppen el is tud kezdeni egy felsőfokú képzést.

A több különböző irányú elfoglaltság teszi teljessé ezeket az éveket. Már öt éve itthon vagyok a gyerekekkel, de mellettük és velük együtt is többféle tevékenységbe bekapcsolódom. Az egyetemi tanulás feltölt, mert nagyon oda kell figyelnem, de egyúttal élvezem is, hogy csak egy dologra kell koncentrálnom, a gyerekek és háztartás pörgése mellett ez valósággal üdítő. A közösségi kertben elsősorban az óvodás kislányommal élvezzük az idősebb generáció ráérős beszélgetéseit, a kedves, nyugodt hozzánk fordulást. A babakocsis futás testedzés, levezetés, egyúttal a csend ideje is számomra, a kisfiamnak pedig az alvás és levegőzés ideje” ##8211## mondja Zsófi, akinek két jól alvó, nyugodt gyereke és kötetlen munkaidőben dolgozó, segítőkész férje van. Mégsem csak a körülményeken, hanem a vállalkozó kedven is múlik, mi fér az életedbe.

Hozd ki a legjobbat ebből az időszakból

Ám, hogy mi a legjobb, attól is függ, milyen hosszú időről van szó. Ha csak fél-egy éves babaszünetet tervezel, használd ki a kisbabás időszak talán soha vissza nem térő sajátosságait. Ne görcsölj a munkahelyi követelmények, szakmai fejlődés, szinten maradás teljesítménykényszere miatt, engedd meg magadnak erre az időre az anyukás létmódot, és éld át ajándékként. Kisbabáddal olyan közösségi alkalmakat és tevékenységeket élhetsz át, ami lényegében különbözik a “dolgozós üzemmódodtól”. Baba-mama klub, zenebölcsi, beszélgetés, közös babakocsitologatás, új barátság más anyukákkal… (Természetesen a közös bandázás a pandémia alatt csak az érvényben lévő egészségügyi szabályok és útmutatásoknak megfelelően működhet! – a szerk.)

Az első félévben mindez újdonság és élvezhető, de évekig nem ad elegendő élményt. Hosszabb távra olyan feltöltődési forrásra is szükséged van, ami kivezet az otthon világából. Tanulj valamit, sportolj, kezdj új hobbit vagy olyan tevékenységet, ami a kikapcsolódáson túl a munkába való visszatéréskor is hasznodra lesz. Fél évente tűzz ki magad elé egy célt, amit ebben az időszakban meg akarsz valósítani. Ez motivációt és sikerélményt ad, akkor is, ha egyúttal feladatot, kihívást jelent.Különösen fontos, hogy kilépj otthonról, ha keveset alvó, sokat nyűgösködő, nehezen megnyugtatható babád van. Szervezd meg, hogy hetente pár órára egyedül lehess, és mentesülj az egyoldalú stressz alól.Ha nincs a környéken olyan közösség, ahová be tudnál csatlakozni, próbáld magad megszervezni. Rendszeresen kezdeményezz programokat akár csak egy-két ismerőssel, idővel kialakulhat ebből az a csoport, amire vágysz. Virtuálisan akár egész nap, párhuzamosan több csoportban is jelen lehetsz, ám egészen mást jelent a személyes találkozás, a tényleges kimozdulás a szabadba vagy egy programra, ezt részesítsd előnyben mentális állapotod teljességéért.