Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Erről árulkodik a baba születési súlya

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. május 8. | Frissítve: 2022. február 5.

Forrás: babaszoba.hu

A baba születési súlyát milliószor megkérdezik, ez a leggyakoribb kérdés, amit a friss szülőknek szegeznek rokonok, barátok, sőt idegenek is. Miért van ekkora jelentősége a születési súlynak?

Erről árulkodik a baba születési súlya
"Általánosságban elmondható, hogy a születési súly jó mutatója lehet annak, hogy a baba egészséges-e" - mondja Dr. David Hill, a Dad to Dad: Parenting Like a Pro c. könyv szerzője. Egyszerűen fogalmazva, azok, akik a baba születési súlya felől kérdeznek, azt akarják megtudni, hogy egészségesen született-e a baba.
A születési súly bár egy fontos adat az újszülöttről, még sem mutatja meg tökéletesen, hogy milyen állapotban van a baba. Lehetséges, hogy egy kisebb súlyú csecsemőnek a bőre rózsaszín, a tekintete tiszta, míg egy átlagos, normál súlyú baba valamilyen egészségügyi problémával küzd. Mindez annyit jelent csupán, hogy van egy szám, a baba születési súlya, ami csak egy iránymutatója annak, hogy jól van-e a csecsemő. Önmagában a születési súly nem sokat jelent.

A baba születési súlya és a terhességi hét

A születési súly függ attól, hogy a baba mikor születik meg, mennyi időt töltött a méhben. Azok a csecsemők, akik időre érkeznek 2700 gramm-4000 gramm között vannak, míg a túl korán vagy terminus után születettek súlya eltérő lehet.
"A legtöbb esetben, ha a baba korán születik, kisebb lesz a születési súlya, míg ha későn, terminus után születik meg, akkor az átlagosnál nagyobb súllyal jön világra" - mondja Hill. "Tehát a születési súly megítélésekor az első szempont, amit figyelembe kell venni, a terhességi hét: egy kisbaba abszolút értelemben lehet kicsi, mert 36 hetesen született meg, de ha a mérete megegyezik egy átlagos 36 hetes baba méreteivel, akkor átlagosnak számít."
Mivel a koraszülöttek nem töltötték ki teljes idejüket az anyaméhben, ezért nagyobb a kockázata annak, hogy egészségi problémák jelentkeznek náluk, mint például a sárgaság, vérszegénység, légzési nehézségek vagy szívbetegségek. De csupán azért, mert egy koraszülött baba kisebb, mint egy időre született baba, nem jelenti automatikusan azt, hogy kevésbé egészséges.

A baba születési súlya és a genetika

Az átlagosnál alacsonyabb vagy magasabb születési súly gyakran csak azt tükrözi, hogy a szülők mekkorák, azaz jellemzően genetikai meghatározottság áll a háttérben.
Persze azoknál a babáknál, akik kicsik a terhességi korukhoz képest előfordulhatnak más okok is. Ilyen például, ha a magzat nem jut elég oxigénhez vagy tápanyaghoz. Hill szerint a terhesség alatt az anyánál jelentkező magasvérnyomás is befolyásolja a baba súlyát, általában kisebb súllyal születnek ezek a babák. A dohányzás és az alkoholfogyasztás is kisebb súlyt eredményezhet a babánál.
"Ezt remélhetőleg ma már a legtöbb nő tudja - mondja Hill. - De nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a terhesség alatti dohányzás és alkoholfogyasztás árt a magzatnak."
A spektrum másik végén vannak azok a babák, akik nagy súllyal születnek, noha a terhesség kora ezt nem indokolná. Ezt befolyásolja, ha az anya túl sokat hízott a terhessége alatt, de gyakran terhességi cukorbetegség áll a háttérben.

A baba születési súlya és cukorbetegség

"Azoknak az anyáknak, akiknél terhességi cukorbetegség vagy akár csak glükóz intolerancia alakult ki, a baba vércukorszintje is megemelkedhet" - mondja Hill.
A magas vércukorszint viszont arra készteti a magzatot, hogy inzulint állítson elő, ami nagyobb születési súlyt eredményez. "Ezek a csecsemők annyira nagyok is lehetnek, hogy problémák jelentkezhetnek a vajúdás, szülés során, akár császármetszéssel is befejeződhet a szülés" - mondja Hill. A császármetszés kockázatosabb mind a mama, mind a baba számára, mint a hüvelyi szülés.
"Újszülött korban lehetnek egészségügyi problémák mind a túl kicsi, mind a túl nagy születési súlyú babáknál" - mondja Hill.
"Meglepő módon ezek a kérdések ugyanazok: az egészséges vércukorszint fenntartása. Ha vércukorszintjük túl alacsony, akkor az életveszélyes is lehet" Hasonlóképpen, ha egy anya diabéteszes vagy glükóz-intoleranciában szenved, akkor a baba sok inzulint termel a születés után, ami a vércukorszint csökkenését jelenti és beavatkozást igényel.
Hill azt mondja, hogy a nagy súllyal született csecsemők gyakran fogynak, miután megszülettek. Míg a legtöbb normál súlyú csecsemő a születési súlyának 10 százalékát veszíti el, addig a nagy súllyal születettek még ennél is többet fogynak. "Ha egy átlagos súlyú baba az első hétben több mint 10 százalékot veszít a születési súlyából, akkor az aggodalomra ad okot" - mondja Hill. "De ha az anyukának cukorbetegsége van, és a babája nagy súllyal született, akkor még az sem riasztó, ha a baba a testtömegének több mint 10 százalékát veszíti el."
Mivel mind a nagy, mind a kis súly nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos tudni és figyelemmel kísérni a baba súlyát. De bármekkora súllyal is született a baba, jó eséllyel lesz egészséges, boldog csecsemő.
(A cikk a Huffington Post cikke alapján készült)
Kapcsolódó cikkeink születési súly témában:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések