Baba

Erőt sugárzó fiúnevek – 10 tipp, ha még nem döntöttél

Ha még éppen keresgéltek, hogy milyen nevet adjatok majd születendő kisfiatoknak, érdemes a következő listát is átfutni. Szubjektív válogatást hoztunk olyan fiúnevekkel, amelyek jelentése erőt sugároz.
2022. Február 19.
Erőt sugárzó fiúnevek - 10 tipp, ha még nem döntöttél (Fotó: Getty Images)

Artúr

Eredete: kelta-angol

Rövid jelentése: medve; erős, mint a szikla

Hosszabb jellemzése: Az élete a szabadságról és a függetlenségről szól, az ezekhez kapcsolódó vágyait nem lehet letörni. Mindenben az újat, a jobbat, a különlegeset keresi. Mindent meg akar változtatni, és ezt gyakran hangoztatja is. Képes könnyedén elfogadtatni magát, hisz tele van önbizalommal. Tehetsége a gyors döntésben és reagáló képességben rejlik.

Névnap(ok): január 7., 22., szeptember 1., október 20., november 15., december 11.

Bálint

Eredete: latin

Rövid jelentése: erős, egészséges

Hosszabb jellemzése: Erejét nem a fizikuma, sokkal inkább a lelkisége adja. Szeretetet adni és kapni, ez életének a kulcsa. Feladata támaszt nyújtani az embereknek. A legfőbb erénye, hogy szinte mindent és mindenkit képes elfogadni. Megbízhatóságot és erényességet

sugároz.

Névnap(ok): január 7., február 14., március 16., november 3.

Bernát

Eredete: német

Rövid jelentése: erős, mint a medve

Hosszabb jellemzése: Mindig az újat keresi, az elért célok már nem teszik boldoggá. Képes könnyedén elfogadtatni magát, hisz tele van önbizalommal. Sorsa nagyban függ attól, hogy felismeri-e szabadságának határait. Tehetsége a gyors döntéshozatalban és reagálóképességben rejlik.

Névnap(ok): május 20., június 15., július 3., 24., augusztus 19., 20.

Gedeon

Eredete: héber

Rövid jelentése: harcos; aki kivág, ledönt (fát)

Hosszabb jellemzése: Sorsának alapja, hogy valamilyen területen felnézzenek rá. Ez legkönnyebben talán a családban valósulhat meg. Óriási hite van, ami átragad másokra is. Rendkívül meggyőző tud lenni. Törekszik a vezetésre, amit a társadalom elismer, ezen keresztül sikeres lehet. Figyel minden, a környezetéből érkező rezdülésre és véleményre.

Névnap(ok): március 28., szeptember 1., október 10.

Kolen

Eredete: kelta

Rövid jelentése: erős, izmos, fiatal, férfias

Hosszabb jellemzése: Életfeladata az anyagi biztonság megteremtése. Érvényesülni szeretne, emiatt fontos, hogy szeressék és elfogadják. A kiteljesedése a teremtésen keresztül valósul meg, ezért érdemes ebben támogatni. Igazi vállalkozó típus. 

Lénárd

Eredete: német

Rövid jelentése: erős, mint az oroszlán

Hosszabb jellemzése: Sorsát a győzni akarás és a harci készség fogja vezérelni. Számára elsődleges, hogy bizalmat és megbecsülést vívjon ki, ezért nem hagyja megingatni magát elképzeléseiben. Minden ellenállást megpróbál leküzdeni. Akaratát, elgondolásait végigviszi. Nem tűr megalkuvást, és nem viseli el a kudarcot, ha valami akadályozza, félresöpri.

Névnap(ok): november 6., 26.

Lóránt

Eredete: német

Rövid jelentése: vakmerőségével dicsőséget szerzett harcos

Hosszabb jellemzése: Keresi a szabadságot, az önállóságot. Egész életében a célok keresése fog dominálni. Ennek felismerése lesz számára leginkább küzdelmes. Rendkívüli ereje és akarata van, de ez csak akkor nyilvánul meg pozitívan, ha nem önzőségét szolgálja. 

Névnap(ok): január 15., augusztus 10., szeptember 15.

Örs

Eredete: török-magyar

Rövid jelentése: ember, férfi , hős

Hosszabb jellemzése: Feladata az emberek segítése, az értük való önzetlen küzdelem. Szívósan küzd az eredményért, mindenre megtalálja a megoldást, semmit sem ad fel. Mivel elkötelezett, tele van hittel, nem fogad el érveket. Hivatásban az emberek szolgálata lehet a megfelelő. 

Névnap(ok): július 14., szeptember 30., október 2., november 16.

Pongrác

Eredete: görög-latin

Rövid jelentése:  minden erő, hatalom

Hosszabb jellemzése: Csak a verseny és a harc élteti. Alig várja a csata kezdetét. Keresi a kihívásokat, a küzdelmet. Minden helyzetben győzni akar, ebben nem ismer kivételt. Hivatásában is ez lesz az erénye, de ugyanez nehézségeket is okoz.

Névnap(ok): május 12.

Roland

Eredete: német

Rövid jelentése: vakmerő hős

Hosszabb jellemzése: Kicsit mindig azt kell éreznie, hogy döntéseinek és szavának súlya van, ettől érzi magát elégedettnek, és válik cselekvőképessé. Keresi a versenyt és a kihívásokat. Minden kérést nagylelkűen teljesít, de ő nem tud kérni. Gyakran öntörvényű, és ez riaszthatja a környezetét. Erejét és tehetségét mások védelmére kell használnia.

Névnap(ok): július 15., augusztus 9., 10., szeptember 15.

A nevek jelentéséhez, hosszabb jellemzéséhez forrásunk volt Takács Tibor – Sorsunk a nevünkben (1300 női utónév elemzése, 1400 férfi utónév elemzése) című könyve. A nevek jellemzése teljes terjedelmükben ebben a könyvben található.