Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Érintésmasszázs kisbabáknak

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2007. november 10. | Frissítve: 2016. május 10.

Forrás: Kismama magazin

A simogatás, a lágy masszírozás és a gyengéd pillantások a türelem, a szeretet és a bizalom üzenetét hordozzák - az érintés ősi nyelvét már a kisbabák is értik.

Érintésmasszázs kisbabáknak

Ritkán gondolunk arra, hogy a kisbabát is gyötörhetik testi kínok, ő is lehet feszült, amikor jön a foga, fáj a hasa, nem jön álom a szemére, vagy egyszerűen csak órák óta melege van, és nem tud szólni, hogy vékonyabb takarót szeretne, hogy zavarja a zene vagy az utcáról hallatszó munkagép zaja.
Amikor egy kellemesen meleg szobában lassan levetkőztetjük, kedvesen elmondjuk neki, mire készülünk, és megérintjük őt meleg kezünkkel, szép lassan oldódik benne a feszültség. Ráadásul néhány szakszerű fogás és mozdulat segítségével számos fontos élettani hatást is elérhetünk.

Miért jó a masszírozás?

 • fokozza az ellenálló képességet;
 • serkenti a belső szervek vérellátottságát és fejleszti az érzékelést;
 • csökkenti a fájdalomérzetet;
 • elősegíti mozgásának összerendezését;
 • erősíti a szülő-gyerek közötti érzelmi köteléket;
 • az édesanyánál a baba szeretetteljes érintése fokozza a tejtermelődést, meghosszabbíthatja a szoptatási időszakot.


 • Hogy fogjunk hozzá?

  Naponta negyedóra vagy hetente egy alkalom, ezt döntsék el együtt a kisbabával. A szülő látni fogja, mennyire kedveli, igényli a kicsi a szeretgetésnek ezt a formáját.

  Az ajánlott életkor a betöltött nyolc hét. Ilyenkor bátran elkezdhetjük a has és a végtagok masszírozását. Gyógyszertárban vagy drogériában szerezzünk be jojoba-, búzacsíra- vagy mandulaolajat. Cseppentsünk egy csepp levendulaolajat egy deciliternyi mennyiségbe, ez nyugtatóan hat. Kimondottan babák számára készült a Johnson?s baby olaj. Fontos, hogy a szoba, a kezünk és az olaj is kellemesen meleg legyen, csak így tud ellazulni a kisbaba.

  Tipp: Állítsuk öt percre az olajosüveget meleg vízzel telt edénybe, a hideg olaj kellemetlenül érintené a babát. Dörzsöljük össze a kezünket, hogy felmelegedjen a tenyerünk, és öntsünk a markunkba némi olajat. Ne takarékoskodjunk vele, a csúszós érintés jobban esik, mint a száraz.

  Puha plédből vagy nagy tollpárnából készítsünk fészket, ahol biztonságban érezheti magát a kisbabánk. Figyeljünk a jelzéseire és hagyjuk, hogy ő vezessen. Testtartása elárulja, hogy élvezi-e a masszírozást, vagy inkább zavarónak érzi.

  A masszírozást kezdjük a lábaknál, a hason folytatva, a karokig. Majd megfordítjuk a babát, és a hátát, popsiját is végigmasszírozzuk. Bármikor abbahagyhatjuk, de a sorrenden ne változtassunk. A kisbaba hamar megszokja, és már előre örül a mozdulatoknak, míg a kiszámíthatatlanság összezavarja. Ne hagyjuk el soha a masszírozás levezetését! Ha a szakszerű babamasszázs-technikával szeretnénk megajándékozni a kicsit, megtanulhatjuk képzett babamasszázs-oktatóktól.
  Szaktanácsadó: Némethné Gregor Judit védőnő, nemzetközi csecsemőmasszázs-oktató és -tréner

  Jó, ha tudjuk

  Hazánkban lehetőség van arra, hogy okleveles csecsemőmasszázs-oktatótól sajátítsuk el a babamasszázst. Már a terhesség alatt is meg lehet tanulni az alapfogásokat, ilyenkor életnagyságú babákon gyakorolnak a szülők. Természetesen saját gyerekünkön is megtanulhatjuk a masszázstechnikát. A csecsemő visszajelzései segítenek egymásra hangolódni, s gyorsan megtapasztaljuk, mikor esik jól a kicsinek a kényeztetés.
  További információ: www.magye.hu
  Magyar Gyermekmasszázs Egyesület: 06 30/589 34 32
  Magyar Védőnők Egyesülete: 06-1-785-42-04


  Masszázs-tippek

  Lábszár és lábfej
  Nyújtsuk ki a baba lábát: simítsunk végig a lábszárán az ágyéktól a lábfej felé haladva. Fogjuk át két kézzel a térdét, és körkörösen masszírozva haladjunk felfelé a lágyékig, majd kezdjük a bokától a térdig. Simítsuk le ismét fentről lefelé haladva az egész lábszárat, és ugyanezeket a mozdulatokat végezzük el a másik lábszáron is. Ezután vegyük kézbe a lábfejeket: hüvelykujjunkkal körkörösen dörzsölgessük végig finoman a talpakat a saroktól a lábujjak felé haladva. Végül egyenként morzsolgassuk meg a lábujjakat.

  Has és mellkas
  Simogassuk meg a baba pociját a köldök körül az óramutató járásával megegyező irányban - ez segíti az emésztést, ellazítja a beleket. Öntsünk egy kis adag olajat a tenyerünkbe, és oszlassuk el a mellkason. Hüvelykujjainkkal kis körkörös mozdulatokat végezve haladjunk szimmetrikusan középről, a szegycsonttól indulva a kulcscsontok felé.

  Karok, kezek
  A vállaktól csúsztassuk lefelé kezünket végig a karokon. Ujjbegyünkkel masszírozzuk meg a karok belső oldalát a csuklótól a könyök irányába. Középső ujjunkkal haladjunk felfelé a felkaron egészen a vállig. Végül simítsuk végig a tenyeret és minden egyes ujjacskát külön-külön.

  Hát és popsi
  Ha kisbabánk néhány alkalommal már megbarátkozott a test első felének masszírozásával, fordítsuk a hasára, és masszírozzuk meg hátulról is. Oszlassuk el a langyos olajat a hátán fentről lefelé, és ujjbegyünkkel körkörös mozdulatokkal haladjunk a gerincoszlop két oldalán alulról felfelé, majd tenyerünkkel ismét simítsuk le. A lábszárakon ugyanígy haladjunk végig a bokától a térdig, majd a combokon felfelé. Még néhány csepp olaj a popsira, és gyúrjuk át a kis cipókat.

  Fej
  Széttárt ujjainkat támasszuk a baba fejbőréhez, és enyhe nyomással mozgassuk meg egy kicsit a fejbőrt. Néhányszor helyezzük át ujjainkat. Álljunk a baba feje mögé, támasszuk tenyerünkbe a tarkóját, és hüvelykujjunkkal masszírozzuk meg a homlokot középről a halánték irányába haladva. Hasonlóképpen masszírozzuk meg az arcot az orrcimpáktól a fül felé, majd az orrcimpáktól az orrnyereg két oldalán fel a homlokközépig, és kétoldalt tenyerünkkel simítsuk körbe az arcot le az állcsúcsig. Az arcot csak a harmadik hónap végétől masszírozzuk, ekkor már nem váltódik ki a szopóreflex, ha a pofikat érintjük.

  Levezetés
  Mire végigdögönyözzük a babát, biztosan egészen felélénkül. Lezárásul nyugtató, ellazító mozdulatok következnek: a kicsi ebből már tudni fogja, hogy befejeztük.
  Simítsuk végig néhányszor a végtagjait és a mellkasát lassan, gyengéden fentről lefelé. Fogjuk át az ökleit, és keresztezzük a karjait háromszor-négyszer a mellkas előtt: egyszer a bal, majd a jobb kar van fent. Ezután a lábak következnek. A térdek alatt megfogjuk, kinyújtjuk a lábszárat, majd a térdeket behajlítva a mellkasra nyomkodjuk egy kicsit. Óvatosan fordítsuk a bal térdet a hason keresztül jobbra, a jobb térdet pedig balra

  Hasfájós babáknak
  A felfújódásra, szélgörcsre hajlamos babáknál rendszeresen, naponta kétszer végezzük ezt a megelőző masszázst, de ne a hasfájás idején:
 • 1. Fogjuk két kezünkbe a baba egyik combját, és masszírozzuk meg gyengéden a belső oldalát és a lágyéki részt, majd a másik combot ugyanígy.
 • 2. A has masszírozáshoz hasonlóan körkörösen haladunk a köldök körül az óramutató járásával megegyezően, ám két tenyerünkkel egyszerre, folyamatosan és huzamosabb ideig.
 • Kapcsolódó cikkeink:
 • Babamasszázs - Meghitt érintések csecsemőknek
 • Nyugtató, ami a baba bőrén át hat
 • Torna hasfájós babáknak

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések