Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Érdemes minél kisebb korban oltani rotavírus ellen

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 18.

Forrás: InfoRádió.hu/babaszoba.hu

Gyermekorvosok szerint minél kisebb korban érdemes védekezni a rotavírus ellen, mert ezzel nemcsak a kisgyermek, de a többi családtag is megvédhető a betegségtől.

Érdemes minél kisebb korban oltani rotavírus ellen

A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható - hívta fel az MTI-hez eljuttatott közleményben a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.
A rotafertőzésen világszerte szinte minden kisgyerek átesik különböző súlyossággal, a családtagokat, idős, beteg nagyszülőket is a csecsemő immunizálásával lehet megvédeni, hiszen a rotavírus ellen nincs hatékony gyógyszer.
Póta György kiemelte: súlyos kiszáradással fenyegető fertőzésről van szó, a tünetek a kisgyermekek, csecsemők esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet. Magyarországon a rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka 24 hónapnál fiatalabb, és 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra.
Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem egyetemi docense, családorvos kiemelte, hogy a rotavírus borzasztóan ragályos, nagyon hamar megfertőzheti a család arra fogékony tagjait.
A vírus életképes marad a játékokon, a mosdóban, a konyhában, a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről pedig közvetlenül is bejuthat a gyermek szervezetébe.
Az oltás már hat hetes kortól elkezdhető, és a kétadagos oltási sorral 12 hetes korra kialakítható a védelem. Fontos azonban, hogy a baba 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát, a háromadagos vakcinával legkésőbb a baba 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot - idézi a gyermekorvost az InfoRadio. A rotavírus elleni oltás 81 ország oltási rendjében szerepel és Magyarországon is egyre több önkormányzat ismeri fel a megelőzés fontosságát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések