Baba

Ennyivel csökkenti a maszkviselés a Covid terjedését

A maszkviselés 53 százalékkal is csökkentheti a Covid-19 terjedését egy globális kutatás eredményei alapján készült felmérés szerint.
2021. November 19.
Ennyivel csökkenti a maszkviselés a Covid terjedését (Fotó: Getty Images)

A Covid elleni küzdelemben a maszkviselés a leghatékonyabb közegészségügyi intézkedés – állítja az első olyan tanulmány, ami egy globális kutatás eredményei alapján készült. A BMJ vezető orvosi szaklapban publikált felmérés tanúsága szerint a maszkviselés 53 százalékkal csökkenti a betegség előfordulását – írja a 444.hu, a Guardian alapján.

A tanulmányt az ausztrál Monash Egyetem és a skóciai Edinburghi Egyetem kutatói készítették. A kutatók szerint a védőoltások biztonságosak és hatékonyak, és életeket mentenek, legtöbbjük azonban nem nyújt 100 százalékos védelmet, teljes átoltottságot nem lehet sehol elérni, csak megközelíteni, és egyelőre nem lehet tudni azt sem, hogy az az újonnan megjelenő koronavírus-változatok jövőbeni terjedését megakadályozzák-e az oltások.

A nem gyógyszeres beavatkozások szisztematikus áttekintése és metaanalízise megállapította, hogy a maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás mind hatékony intézkedések az esetek visszaszorítására. Ezek közül pedig a maszk viselése a leghatékonyabb. A kutatók szerint az eredmények alapján folytatni kell a maszkviselést a védőoltási programok mellett.

A közegészségügyi vagy nem gyógyszeres beavatkozásokról köztudott, hogy hasznosak a légúti fertőzések, például az influenza elleni küzdelemben. Eddig azonban nem voltak elég szilárdak ahhoz a kutatási eredmények, hogy a Covid esetén határozott következtetéseket lehessen levonni az ilyen intézkedések hatékonyságáról.

Az elemzés több mint harminc ország eredményei alapján készült elemzés szerint a Covid előfordulása a maszkviseléssel statisztikailag szignifikánsan 53 százalékkal, míg a fizikai távolságtartással 25 százalékkal csökkent.

Forrás: 444.hu