Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ennyit bírnak enni az újszülöttek

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 9.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülöttek táplálékszükséglete nagyon változó, súlytól, életkortól, alkattól függ. Függ attól is, hogy szoptatott vagy tápszerrel táplált csecsemőről van-e szó.

Ennyit bírnak enni az újszülöttek (fotó: Getty Images)
Ahelyett, hogy kőbe vésett szabályokat követnénk, állandóan mérlegelnénk a babát minden étkezés után, érdemes azt nézni, hogy megfelelően gyarapszik-e, kiegyensúlyozott, elégedett baba-e, elegendő számú pisis, kakis pelusa van-e (ez is nagyban függ a baba korától és a táplálás módjától, a La Leche Liga a Szoptatás női művészete c. kiadványában részletes táblázat foglalja össze, hogy mennyi az ideális, átlagos pisis pelenkák száma a baba korához igazodva).
Egy újszülött kb. 3 óránként eszik, kezdetben naponta akár 8-12 alkalommal is, majd ezek az alkalmak ritkulnak. Az újszülött gyomortérfogata az első napokon akkora mint egy meggymag, kb. 6 ml, a második napon 12 ml. Ez azt jelenti, hogy egyszerre kb. fél ml folyadékot tud lenyelni, azaz az első napon 8-10 korty kolosztrum elegendő a babának egy evésre, tehát kb. 100 ml fedezi az első nap szükségletét.
Az anyatej nagyon gyorsan lebomlik, könnyen emészthető, ezért átlagosan másfél-kétóránként megéhezik a baba. Sok anya méri a babát evés előtt és után, ez az első napokban, hetekben természetes, hiszen még bizonytalanok vagyunk, de valójában nincs rá semmi szükség és a legtöbb anya idővel el is hagyja a méricskélést. Az anyatej összetétele folyamatosan változik, akár egy szoptatáson belül is, napszakonként pedig biztosan, ezért a mérés önmagában nem sokat árul el arról, hogy eleget evett-e a baba.
Tápszeres baba esetében irányadó mennyiség lehet a tápszeren feltüntetett táblázat és minden esetben fontos egyeztetni a tápszert felíró orvossal az adagolás módját és mennyiségét. Az előírt adagon túl nem szabad többet adni a babának.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A táplálkozás szerepe az egészséges életmód kialakításában

A kisgyermekek egészséges táplálkozása komoly feltörést okozhat a szülőknek. Ebben a cikkben sorra vesszük az 1-3 éves korosztály speciális igényeit, és azt, mivel biztosíthatod ennek az intenzív időszaknak a tápanyagigényét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák