Baba

Ennyire gyakori a terhesség és szülés utáni szorongás

A szülés utáni depresszióról sok édesanya hallott már, de a szülés utáni szorongásról már kevesebben. Mi is ez a probléma, és miért érdemel nagyobb figyelmet?
2019. Július 25.
Ennyire gyakori a terhesség és szülés utáni szorongás

Nichole Fairbrother, a UBC kutatója szerint ezt a fajta szorongást nem egyszerű megérteni, de mindenképpen több figyelmet érdemel. A közelmúltban a Journal of Clinical Psychiatry-ban megjelent kutatásuk szerint minden ötödik terhes nőnél tapasztalható legalább egyfajta szorongásos zavar jelentkezik.

Milyen hatással van az édesanya szorongása a babára?

Ha a terhes kismama szorongással él, annak számos negatív hatása lehet a saját egészségére és a fejlődő magzatra nézve – okozhat többek között vetélést, terhességi magas vérnyomást, és köze lehet a koraszüléshez, illetve az alacsony születési súlyhoz. Azt is bizonyították, hogyha az édesanya szorong, akkor kevésbé gördülékeny a kommunikációja az újszülöttel, amitől a kicsi később kevésbé lesz fogékony, gyakorlatias. Az anyai szorongás összefüggésben van azzal is, hogy a csecsemő kevésbé lesz jó az önmegnyugtatásban, és a szorongás az ADHD kockázatát is növeli. Azonban ha az édesanyát hatékonyan kezelik a szorongásos panaszok miatt, az a gyermekre is pozitív hatással lehet.

Mi a különbség az egészséges és a kóros szorongás között?

Teljesen normális, ha egy egészséges fokú szorongást, hangulatingadozást él meg valaki a terhesség idején, vagy a szülés után. Kóros szorongásról akkor beszélünk, ha az akadályozza az egyént abban, hogy normális életet éljen. Ilyen, ha valaki például obszesszív-kényszeres zavartól szenved, ami miatt kényszeres cselekvésekre hajlamos, és túlzott mértékben ellenőriz mindent az életében. Ez nem minden esetben szélsőséges, de alapvetően ezeket vizsgálják, amikor a problémát diagnosztizálják.

Mi a leghatékonyabb kezelés a terhességi és a szülés utáni szorongás esetén?

Az eddigi kutatások alapján biztos, hogy a terhességi és a szülés utáni szorongás esetén is a kognitív viselkedésterápia az elsődleges kezelési módszer. A kutatók úgy találták, hogy ez ugyanannyira hatékony, sőt, esetenként hatékonyabb, mint a szorongás oldására szolgáló gyógyszerek. A terápia mellett szól az is, hogy ha végigcsinálja a páciens, akkor nem kell tartania a visszaeséstől sem.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: