Baba

Ennyire gyakori a szülői teendőkkel járó fájdalom

Egy tanulmány hívja fel a figyelmet a szülői feladatokkal összefüggő fájdalomra.
2020. Július 13.
Ennyire gyakori a szülői teendőkkel járó fájdalom (Fotó: Getty Images)

Szülőnek lenni az élet egyik legnagyobb öröme lehet, de az sem titok, hogy vannak nehézségei is. A gyakori stressz és aggodalmak mentálisan lehetnek megterhelőek, de akár fizikai megterheléssel is együtt járhat a szülőség, egy kutatás szerint – írja a The Bump.

A Wahl megbízásából készült kutatás során 2020 májusában 1047 szülőt vizsgáltak, akiknek 0-17 éves gyermekei vannak. A felmérés szerint a szülők 65%-a tapasztalt már fájdalmat, amely a szülői teendőkkel, feladatokkal áll összefüggésben. A válaszadók fele állította, hogy heti vagy napi rendszerességgel érez fájdalmat.

A kutatás megállapította, hogy az 5 éves és annál fiatalabb gyermekek szüleinél az olyan felszerelések, mint a babakocsi vagy az autósülés emelgetése és hordozása a legfőbb oka a fájdalomnak. Míg ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, a fájdalom olyan tevékenységek miatt alakul ki, mint például a gyerekekkel való közös játék. A tanulmány alapján főként a 2-5 éves gyerekek szülei éreznek a szülői feladatok miatt fájdalmakat, a két vagy több gyermekes szülők pedig 47%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak napi szinten fájdalmat, mint azok, akiknek egy gyermekük van.

A fájdalom leggyakrabban hátfájás, amit a sorban a fejfájás, majd a nyaki fájdalom követ. Minden harmadik szülő beszámolt arról, hogy a fájdalom hatott már negatívan a szülői tapasztalatokra. Az eredmények szerint azonban sok szülő nem hagyta, hogy a fájdalom gátolja a gyermekkel közös tevékenységben. – Régóta gyanítottuk, hogy lehet összefüggés a szülői feladatok és a fokozott fájdalomérzet között – nyilatkozta Steven Yde, a Wahl divíziós alelnöke, aki elmondta azt is, hogy a tanulmány azért végezték, hogy felhívják a figyelmet a problémára, és tudassák a szülőkkel, hogy léteznek kényelmes fájdalomcsillapító módszerek.

Forrás: thebump.com