Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ennyi minden hat a baba bélflórájára

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 16. | Frissítve: 2020. január 18.

Forrás: babaszoba.hu

Számtalan tényező alakítja az újszülöttek, csecsemők bélflórájának állapotát, a terhesség lefolyásától kezdve a szülés mikéntjén át a táplálás módjáig. Az első hónapokban természetesen az anyatej a legjobb eledel a gyermekek számára.

Ennyi minden hat a baba bélflórájára

Nem is gondolnánk, mennyi mindenre hatással van a baba bélflórájának állapota! A benne megtelepedő jótékony baktériumok segítenek az anyatej lebontásában, és emellett támogatják a szervezet védekező rendszerének kiépülését is.
Azok a babák, akiknek mikroflórájában nincs elegendő hasznos baktérium, életük első hónapjai alatt gyakran szenvednek bélgörcsöktől, székrekedéstől, gázosodástól, refluxtól, így nagyon fontos, mi rejtőzik - szemünk előtt láthatatlanul - a bélrendszerben.

Születés közben

Rengeteg tényező befolyásolja a csecsemők bélflórájának állapotát. Szerepet játszanak genetikai, illetve epigenetikai adottságok, valamint a terhesség lefolyása. Az sem mindegy, hogyan jön világra a baba, hiszen az anya természetes szülés közben átadja saját hasznos baktériumainak egy részét.
A császármetszések fokozatosan emelkedő aránya azonban aggodalomra adhat okot abban a tekintetben is, hogy így a jótékony baktériumok nem jutnak át az újszülött szervezetébe. De nem nyugodhatnak meg teljesen azok sem, akik természetes úton hozzák világra gyermeküket, mert döntő jelentőségű az anya hüvelyflórájának állapota is. A kutatások szerint a kismamák 85 százalékának hüvelyi fertőzése van szüléskor, és a hasznos baktériumok mellett a veszélyes kórokozókat is átadják a babájuknak.

Anyatejjel vagy tápszerrel?

A táplálás módja ugyancsak jelentős hatással van a kisbaba bélflórájára. Az anyatej a kicsik legjobb tápláléka - ezt ma már aligha kell bizonyítani bárkinek. Az anyatejjel a kicsik szervezetébe többek között számos prebiotikum jut, amelyek a jó baktériumokat látják el a működésükhöz szükséges energiával. A prebiotikumoknak köszönhetően a hasznos baktériumok elszaporodhatnak, és segíthetik az immunrendszer felépülését.
Habár a tápszerek fejlesztésekor mindent megtesznek annak érdekében, hogy a termékek minél jobban hasonlítsanak a valódi anyatejre, de a tápszeres kicsik szervezetébe mégsem pontosan ugyanazok az anyagok jutnak, mint az anyatejes babáknak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a tény, hogy tápszeres gyerekeknél egyéves kor alatt gyakrabban fordul elő hasmenés, mint anyatejes apróságoknál.

Nem mindegy, hogyan indulunk

Szintén befolyásolhatja a csecsemők bélflórájának állapotát a különféle gyógyszerek, főleg az antibiotikumok használata, amire akár rögtön a születés utáni órákban, napokban is szükség lehet. Az antibiotikumra jellemző, hogy nem csupán a betegséget okozó baktériumokat, hanem a hasznos baktériumokat is megtizedeli, felborítva ezzel az egyensúlyt.
Ugyancsak káros hatással lehetnek a bélrendszerben "dolgozó" probiotikus baktériumtörzsekre az esetleges kórházi kezelések, műtétek, nozokomiális fertőzések.
Mindezek mellett a táplálkozás minősége, továbbá az emésztőenzimek működése is döntő jelentőségű a bélflóra állapotára nézve.
Ezek csupán a fontosabb tényezők, amelyek a gyermek bélflórájának állapotát alakítják - s nem mindegy, milyen az indulás, hiszen az első órák, napok, hónapok döntő hatással vannak az egész hátralévő életre.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák