Baba

Ennyi idő alatt esik le a köldökcsonk

A várandósság alatt a magzatot a köldökzsinór köti össze az édesanyával, ez szállítja a vért a baba és a baba és a méhlepény között. Miután a baba születését követően elvágják a köldökzsinórt, marad utána egy köldökcsonknak nevezett rész.
2021. Március 19.
Ennyi idő alatt esik le a köldökcsonk (Fotó: Getty Images)

Az újszülött világra jötte után a köldökzsinórt elvágják, és a baba hasától nagyjából 1-2 cm-re műanyag köldökcsatot helyeznek a csonkra, amit pár nap után távolítanak el. Tehát köldökcsonknak nevezzük azt a részt, ami tulajdonképpen megmarad a köldökzsinórból a kisbaba hasán.

Mennyi idő alatt esik le a köldökcsonk?

A köldökcsonk leszáradása, leesése átlagosan 7-14 napig tart – de előfordulhat az is, hogy ehhez képest egy kissé elhúzódik. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint amire a baba eléri a 3 hetes kort, le kell esnie a köldökcsonknak, és amennyiben addig nem történik meg, fel kell keresni a gyermekorvost.

A köldökcsonkot tisztán és szárazon kell tartani, hogy ne fertőződjön el. Amennyiben véletlenül némi víz érte, óvatosan itassuk fel róla, steril, puha textíliával. Nem szükséges semmiféle szerrel kezelni, nincs szükség sem alkoholra, sem jódra a fertőtlenítéshez, és hintőporra sem, mert ez beleragadhat a sebbe, elősegítve a baktériumok megtelepedését, amelyek fertőzést okozhatnak. Ha a gondoskodás ellenére szennyeződik (például széklettel, vizelettel), abban az esetben jódmentes, külső sebfertőtlenítővel kezeljük a területet.A köldökcsonk fertőződésére többek között olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a szivárgó, általában szagos váladék, a pirosság, duzzanat, folyadékkal telt csomó a közelében, vérzés, láz, letargia, étvágytalanság, ingerlékenység, hasi duzzanata. Ilyen esetben kezeljük jódmentes, külső sebfertőtlenítővel a területet, és mindenképpen keressük fel a gyermekorvost.

A köldökcsonkot semmiféleképpen sem szabad leszedni, még akkor sem, ha már látjuk leválni, hagyni kell, hogy magától essen le. Miután a köldökcsonk leesik, a helyén hegszövet, egy sebfelület marad. Erre a gyógyulásáig szintén vigyázni kell, nehogy elfertőződjön. Ha bármiféle fertőzésre utaló tünetet tapasztalunk, ebben az esetben is forduljunk a gyermekorvoshoz.Felhasznált források: babaszoba.huhealthychildren.orgwhattoexpect.com