Baba

Emlő-elváltozások

A mell változása, fejlődése a születéstől az anyaságig. Milyen fejlődési rendellenesség, fájdalom, "csomó" vagy váladékozás adódhat a mellekben? S végül: hogyan kell mellvizsgálatot végezni?
2002. Október 01.

Minden újszülött emlője duzzadt a lepényen átjutó anyai hormonok hatására, és kevés váladékozás is lehet. Ez pár hét után megszűnik.

A serdülőkori emlőfejlődés 7-9 éves korban elkezdődik, és általában csak egy oldalon indul. Ilyenkor riad meg a szülő, hogy csak nem daganat van a gyerek melle helyén? Hormontartalmú krémek, táplálékok, fertőzés, sérülés okozhat korai emlő növekedést. A kezdetben egyoldali, fájdalmas emlőduzzanatot fél, sokszor csak egy év múlva követi a másik emlő fájdalmas fejlődése. A teljes kifejlettség eléréséig 3-5 év is eltelhet. A két mell általában nem egyforma. De az aszimmetria oka daganat, gyulladás, tályog, cysta is lehet.

A kis emlő lehet örökletes, genetikai okból kóros, de okozhatja alultápláltság (kóros lesoványodás) is. A túl nagy emlő oka az emlőszövet fokozott hormonérzékenysége, mely tartási rendellenességet, hátfájást okozhat. Plasztikai műtét csak az emlő teljes kifejlődése után jöhet szóba. Serdülőkorban nem ritkák a fájdalmatlan, jól körülhatárolt cysták. Ezeket gyakran a nemi hormonok egyensúlya befolyásolja. A legtöbb fiatalkori emlődaganat jóindulatú. A rugalmas, jól körülhatárolt, fájdalmatlan csomók kezelése konzervatív, de pár hónapon keresztül megfigyelést igényel. A gyorsan növő daganatnál mindenképpen beavatkozás szükséges.

Ütés, sérülés következtében is csomó maradhat vissza, melynek felszívódása sokáig tart. Vetélés, szülés utáni emlőben különféle kórokozók tályogot okozhatnak, melynek kezelése gyógyszeres és sebészi. Az emlő fájdalmassága is gyakori panasz. Lehet élettani, amit nem kísér gyulladás, de lehet gyulladásos eredetű is, valamint érzékeny az emlő a korai terhességben.

Az emlő váladékozása sokféle lehet: vetélések, szülés után, drog vagy egyéb gyógyszer mellékhatásaként, hormonális, illetve idegrendszeri eltérés vagy stresszhatás következményeként fordulhat elő. A lányokat meg kell tanítani az emlő önvizsgálatára! Ha már van menstruáció, akkor célszerű ennek lezajlása után egy héttel végezni a vizsgálatot.

  • Tisztálkodáshoz levetkőzve nézzük meg a tükörben, hogy egyformák-e az emlők?
  • Nincs-e rajta színbeli ( gyulladásos ) eltérés?
  • Tapintsuk át állva, majd fekve is a melleket az óramutató járásának megfelelően, majd sugárirányban, végül fentről lefelé.
  • Befejezésként óvatosan nyomjuk meg a bimbóudvart, az esetleges váladékozás megítélésére.

Emlő-elváltozások

Bármilyen tisztázatlan elváltozás esetén kérjen orvosi segítséget gyermeknőgyógyászati szakrendelésünkön:

1089 Budapest, Üllői út 86.

Telefon: 459-9100/1344 mellék.

Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja