Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Eltűnt a kínai tudós, aki génszerkesztéssel kezelt embriókat

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 5.

Forrás: 24.hu

Nyoma veszett a kínai tudósnak, egy nemzetközi génszerkesztési találkozó óta senki nem hallott róla. Ráadásul úgy tűnik, a génszerkesztés nem sikerült olyan jól, ahogy a tudós korábban állította.

Eltűnt a kínai tudós, aki génszerkesztéssel kezelt embriókat
Eltűnt az a kínai tudós, aki nemrégiben jelentette be, hogy megszülettek a világ első génszerkesztett iker babái. Ho Csienkuj bejelentése elég nagy vihart kavart a tudományos közéletben: a kutatók többsége szerint ez emberkísérlet, a génszerkesztés egyelőre nem számít biztonságos eljárásnak. Még a kínai kormány is elítélte a génszerkesztést és elrendelte, hogy az orvosi csapat azonnal állítsa le a kutatásokat és a további kísérleteket.
Múlt hét óta - amikor is egy hongkongi nemzetközi konferencián vett részt a kutató-, senki nem hallott a tudósról, az egyetem, aki korábban alkalmazták Ho Csienkuj-t, sajtóközleményben tudatta, hogy senki nem zárta be a kutatót és leszögezték, hogy egyelőre minden találgatás alaptalan. A hongkongi konferencia után ugyanis pletykák kezdtek el terjedni arról, hogy a kutatót az előadás után őrizetbe vették, és korábbi munkahelye, a sencseni Déli Tudományos és Műszaki Egyetemen tartják házi őrizetben. A South China Morning Postnak nyilatkozó egyetemi szóvivő ezt nem kívánta megerősíteni - írja a Qubit.hu a Newsweek-re hivatkozva.
Ho Csienkuj azt állította korábban, hogy a génszerkesztett ikrek teljesen egészségesek, az ikerpáron a CRISPR/Cas9 elnevezésű "molekuláris olló" segítségével hajtottak végre módosítást a CCR5 nevű génben, hogy a szervezetük ellenálló legyen a HIV-fertőzéssel szemben. A tudományos élet nagy része szerint teljesen felesleges és etikátlan kísérletezni, főleg úgy, hogy a HIV-et ma már egyszerűen lehet kezelni és kordában tartani.
Az AP hírügynökség megvizsgáltatta a rendelkezésre álló feljegyzéseket genetikusokkal, akik azt nyilatkozták, hogy a génszerkesztés korántsem sikerült olyan jól, mint ahogy azt a tudós előadta - írja a 24.hu.
Ho Csienkuj nemrégiben részt vett egy nemzetközi génszerkesztési találkozón, ahol előadott és kérdésekre válaszolt, azonban a szereplése óta senki nem hallott a kutatóról. A találkozón még amellett érvelt, hogy ő etikusnak és úttörőnek tartja, amit tett, és csak a világ jobbá tétele vezérelte.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések