Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elstartolt az otthonfelújítási támogatás, februárban jön a kedvezményes kölcsön

Szerző: Babaszoba.hu

2020. december 29. | Frissítve: 2021. január 1.

Forrás: MTI

Elindult a hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás, februártól pedig a kedvezményes otthonfelújítási kölcsön startol el.

Novák Katalin miniszter közleményben emlékeztetett rá, hogy a legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás azoknak a legalább egy gyermeket - 12 hetes magzati kortól 25 éves korig - nevelő vagy váró családoknak szól, amelyek meglévő otthonukat szeretnék korszerűsíteni. A támogatásból a kiadások teljes összegének maximum fele finanszírozható, anyagköltségre és munkadíjra fele-fele arányban.
A megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők a gyermekük életkorától függetlenül vehetik igénybe a támogatást - tette hozzá. Azok, akik a felújításhoz nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel, kedvezményes otthonfelújítási kölcsönt vehetnek igénybe: legfeljebb 6 millió forintot vehetnek fel maximum 10 éves futamidővel és 3 százalékos kamattal.
A feltételeknek megfelelő igénylőknek a kölcsön felvételét és a munkálatok befejezését követően kell elszámolniuk a számlákkal, hogy kölcsönösszegük az állami támogatásként járó maximum 3 millió forinttal csökkenjen. Erre egy teljes év áll majd a rendelkezésükre. Emellett sok intézkedés az új otthont vásárló vagy építtető családokat is támogatja, ilyen az áfacsökkentés, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt vagy építtetett új otthonhoz kapcsolódó áfa-visszatérítés, a csokkal vásárolt használt vagy új ingatlanok illetékmentessége és a tetőtér beépítésének támogatása is. 

Február 1-jétől indul az otthonfelújítási kölcsön

A 6 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású kölcsönt bankfiókokban lehet igényelni.
A kölcsön igénylésekor a bankban megvizsgálják a támogatáshoz való jogosultságot, és ha annak az igénylő megfelel, megkapja az otthonfelújítási kölcsönt.
A kölcsön felvételét követően - március 1-jétől - az igénylőnek egy éve van arra, hogy az összegyűjtött számlák alapján a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) benyújtsa a támogatási igényét. A MÁK is megvizsgálja majd, hogy az igénylő akkor is jogosult-e a támogatásra.

Ötmillió forintig visszatérítik a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát is januártól

Ezzel az állam ötmillió forinttal járul hozzá a sajáterős építkezésekhez is. Novák Katalin miniszter a közösségi oldalán közzétett videóban kiemelte: 2021-től a nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. Példaként említette azt a helyzetet, ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette.
Startol az otthonfelújítási támogatás és a kölcsön
Hozzátette: bár a csokkal vásárolt ingatlant tíz évig nem lehet eladni vagy elajándékozni, de a jövőben a szülők átírathatják majd azt a gyermekeik nevére a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is. 
Szintén újdonság, hogy a jelzáloghitel-elengedés több fennálló lakáscélú jelzálogkölcsönre is érvényesíthető lesz. Így a második gyermek után járó egymillió, valamint a harmadik, vagy további gyermek utáni négymillió forintos elengedési mértéket több kisebb összegű lakáscélú jelzáloghitel közt megosztva is érvényesíthetik a családok. A jelzáloghitel-elengedési lehetőség már az építési hitelekre is vonatkozik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák