Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Első szavak: mikor és mit mond először a baba?

Szerző: Greff András

2018. március 22. | Frissítve: 2021. április 7.

Forrás: babaszoba.hu

Nem kell aggódnunk, ha gyermekünk egyévesen még nem üdvözöl minket a nevünkön: a babák egymástól nagyon különböző időpontokban mondhatják ki életük első szavait.

A baba első szavai
Minden szülő gyorsan megtapasztalja, hogy a babák igen változatos és kifejező hangokat képesek kiadni magukból, 7-8 hónapos korukban pedig ezek a nyögések, gügyögések és sikkantások már-már mintha valódi szavakká formálódnának - ez azonban még nem beszéd. Ha beszéd alatt ugyanis azt értjük, hogy gyermekünk megpróbálja kifejezni magát értelmes szavakkal, melyek értelmével ő maga is tisztában van, akkor azt mondhatjuk, hogy erre jellemzően kicsivel később, valahol 9 és 14 hónapos kor között számíthatunk. Ez viszont nem kőbe vésett szabály: bizonyos, teljesen egészségesen fejlődő babák például csak 18 hónaposan ejtik ki első világosan formált szavukat, ami nem befolyásolja későbbi beszédkészségüket.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A legjobb módja, hogy felkeltsük babánk érdeklődését a beszéd iránt, ezzel pedig ebben is az utánzásunkra csábítsuk, kevéssé meglepően a hozzá intézett beszéd - ami már csak azért is fontos, mert babánk már azelőtt világosan meg tud érteni bizonyos szavakat, hogy ő maga beszélni kezdene. 6 hónapos korában nevét például már képes lehet nem egyszerűen egy fontos szónak felismerni, hanem konkrétan saját magára vonatkoztatni.
A lényeg, hogy sokat beszéljünk hozzá: elmondhatjuk neki, hogy épp mit csinálunk a főzéstől a hajmosásig, megnevezhetjük a játékait, a testrészeit, a színeket vagy a hőmérsékletet - mindent és bármit. Olvashatunk neki, kérdezhetünk tőle, rámutathatunk a megnevezett dolgokra és személyekre. Az ismétlés, a gyerekdalok újraéneklése, a világosan tagolt, egyszerűbb (de nem lebutított) beszéd, valamint a lelkes bátorítás (a legbizonytalanabb beszédkísérletek esetében is) pedig különösen sokat segíthet.
Ami a kimondott első szavakat illeti, ezek jól mutatják a babák érdeklődésének fókuszát ebben az egy-másfél éves életszakaszban. A családtagok (anya, apa, baba), a háziállatok (cica), a köszönés (szia, pápá) és a kedvenc ételek (alma) vezetnek ebben a sorban, és természetesen mindegyiknél előnyt élveznek a könnyen kimondható, egy- vagy kéttagú szavak. Az első szavak kimondása után babánk szókincsének óvatos, leginkább főnevekkel dúsított bővülésére számíthatunk egy ideig, 20 hónapos kor körül viszont afféle nyelvi robbanás következik be nála: ekkor már napról napra igen sok új szót megtanul, kérdésekkel bombáz minket, és egyszerűbb mondatok megalkotásával próbálkozik.
Nincs kőbe vésve, hogy egészen pontosan mikor mondják ki legelső szavaikat a babák, ezzel együtt meg tudunk határozni bizonyos kereteket, ahogyan az is biztos, hogy az első szó kimondásáig vezető út is meghatározó jelentőségű a beszédtanulásban.
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések