Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Előzzük meg a pelenkakiütést!Így védd a bőrét!

Szerző: Babaszoba.hu

2012. május 9. | Frissítve: 2021. február 21.

Forrás: babaszoba.hu

Miközben a kisbaba felfedezi a világot, bőre folyamatosan ki van téve a különböző környezeti hatásoknak. A finom réteg azonban nagyon érzékeny, éppen ezért nagyon fontos a gondos ápolás.

Előzzük meg a pelenkakiütést!

A pelenkaviselés külön kihívás a gyerek bőrének, hiszen a babapopsi könnyen bepirosodik, ráadásul kiütések jelentkezhetnek rajta.
Éppen ezért számít, hogy milyen a pelenka nedvszívóképessége, és fontos, hogy minimális legyen a dörzsölés okozta kellemetlen érzés. Emellett persze az sem elhanyagolható, hogy mennyire puha és rugalmas a fenékrevaló. Keressünk olyan pelenkát, amely hosszú ideig szárazon tartja a baba bőrét; belső rétege segíti a híg széklet gyors elvezetését.
Mindig a babának megfelelő méretű pelenkát válasszunk, ezen is múlik a tökéletes védelem. Ma már léteznek olyan megoldások, amelyeken légáteresztő réteg van, ami mindig friss levegőhöz juttatja a bőrt, így még kisebb a kipirosodás, sebesedés esélye. Ha a kis csomag az alakhoz igazodik, ezáltal követi a baba mozgását, valószínűleg semmi nem szivárog ki belőle.
A pelenkakiütés jele a pelenka vonalát követő bőrpír megjelenése. Ez leggyakrabban a baba fenekén, a végbélnyílás környékén, illetve a nemi szervek környékén jelenik meg. Előfordul, hogy a bőr hólyagos, nedvedző lesz vagy viszket.
Az első tünetek jelentkezésekor kezdjük meg a kezelést, mert enélkül akár el is fertőződhet a pelenkakiütés. A gennykeltő baktériumok olyan gyulladásokat hozhatnak létre, amelyek továbbterjedhetnek az egész testre.
Pelenkacserénél  ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb mesterséges adalékot tartalmazó pelenkakrémet és popsitörlőt használjunk, vagy maradhatunk a nagyanyáink módszerénél, a tiszta, langyos víznél.
Pelenkázáskor kerüljük az illatosított, alkoholos termékeket és a hintőport is. Ha nem szükséges, akkor egyáltalán ne alkalmazzunk krémeket, megelőzésképpen egyáltalán ne. Fürdetéshez is válasszunk adalékanyag-mentes, elsősorban organikus összetevőket tartalmazó készítményeket, kerüljük az olyan krémeket, amelyek alkoholt, parfümöt tartalmaznak.
Ha minden igyekezetünk ellenére sem javul a baba bőre, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések