Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Előzd meg a kiszáradást!

Szerző: Karlócai Beatrix

2013. május 17. | Frissítve: 2018. február 13.

Forrás: babaszoba.hu

A kisgyerekek jó pár hányással és hasmenéssel járó betegségen esnek át, ez az élet természetes velejárója. Az viszont nem mindegy, hogy szükség lesz-e kórházi ápolásra.

Ügyelj arra, hogy mindig csak apró kortyokat igyon


- A kiszáradás veszélye akkor a legnagyobb, ha egyszerre jelentkezik hányás, hasmenés és magas láz - mondja dr. Bókay János, a SOTE I. Számú Gyermekklinikájának főorvosa. - Ez több vírusfertőzésnél is előfordulhat, de leginkább a rotavírusra jellemző. Különösen veszélyeztetettek a fertőzés szempontjából az egy év alatti csecsemők, mert az ő vízháztartásuk sokkal könnyebben felborul, mint a nagyobb gyerekeké.
- Ezért - javasolja a szakember - minden esetben törekedni kell a megfelelő folyadékpótlásra. Csecsemők esetében erre legkiválóbb az anyatej, nagyobbaknál a tea, a szűrt gyümölcslé vagy a gyógyszertárban kapható speciális elektrolitoldat. A legfontosabb a fokozatosság: néhány korty után szünetet kell tartani, majd ha ezt nem követi hányás, apránként lehet növelni az adagot.
Ha azonban a hányás a legnagyobb odafigyelés mellett sem csillapodik, és/vagy a babán a kiszáradás tünetei észlelhetők, haladéktalanul orvoshoz, kórházba kell vinni a kicsit, ahol általában infúzióval állítják meg a folyadékvesztést.

A kiszáradás tünetei

- a csecsemők kutacsa beesik
- kevesebb, sötétebb színű, erősebb szagú vizelet
- száraz nyálkahártyák (szem, száj)
- fejfájás
- elesettség, aluszékonyság, esetleg tudatzavar vagy tudatvesztés
Általában - különösen a nagyobb gyerekeknél - egy átlagos "hányós-hasmenős" betegség néhány napon belül meggyógyul, időnként azonban elkerülhetetlen a kórházi tartózkodás. Bár ilyenkor is többnyire legfeljebb négy-öt napról van szó, a legtöbb szülő szeretné ezt is elkerülni.
A legfontosabb itt is, mint minden fertőző betegségnél az alapvető higiénés szabályok betartása (például a kézmosás). Ha pedig arra is ügyelsz (magad és mások gyerekének érdekében), hogy csemetédet csak egészségesen engeded közösségbe, már nagyon sokat tettél az egyébként tavasszal és ősszel gyakrabban jelentkező betegségtípus megfékezésére.
- A hányással és hasmenéssel járó betegségek kialakulásáért több vírus is felelős, ezek közül a legnehezebben a rotavírus védhető ki - mondja Bókay doktor. - Viszonylag hosszú, akár hétnapos is lehet a lappangási ideje, ami alatt már fertőz, és fertőző marad a tünetek megszűnését követő néhány napban is.
Ráadásul ellenáll a fertőtlenítőszerek többségének, ezért a tárgyakon takarítás után is megmarad. Amit pedig még nem szeretünk benne, hogy az esetek több mint a felében egyszerre jelentkezik a hányás, a hasmenés és a magas láz, ami hirtelen nagy mennyiségű folyadékvesztést okoz, ezt pedig igen nehéz kizárólag szájon át pótolni. Legalább háromszor kell átvészelni a komoly hasi tünetekkel járó rotavírus-fertőzést ahhoz, hogy természetes védelem alakuljon ki, amely megóv egy következő fertőzéstől, vagy legalábbis enyhíti a tüneteket.
A rotavírusnak többféle fertőző típusa van, amelyek képesek járványokat is okozni. Fontos, hogy ha az oltás mellett döntünk, az alkalmazott típus minél több típus ellen széleskörű védelmet biztosítson, különös tekintettel azokra a típusokra, amelyek Magyarországon a legtöbb megbetegedést okozzák.
További hasznos cikkek kiszáradás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák