Baba

Előkelő fiúnevek, amiket híres magyar királyok viseltek

Bár babáknak választunk nevet, mégis sokan szeretik a komoly keresztneveket, főként, ha fiúról van szó. Ezekkel a királyi választásokkal a hagyományokat is ápolod.
2022. Április 09.
Fotó: Getty

Nem szabad kis királyfiként tekintenünk a szemünk fényére ugyebár, nehogy elkényeztessük. De azért legyünk őszinték magunkhoz… titkon, szívünk mélyén néha nem úgy csodáljuk mégis őket?

Komoly férfiakhoz is méltó keresztnevet adhatsz a fiadnak, ha valamelyik magyar király vagy herceg után nevezed el őt. Íme, a legismertebb ilyen verziók Utónévtárunk alapján!

  • Géza – Fejedelmünk, akinek korszakos tette az volt, hogy megkereszteltette fiát, Vajkot, aki a keresztségben immár az István nevet birtokolta. Gézát már fiatalon arra szánták, hogy egységes államot hozzon létre. Székhelye Esztergom volt, a nyugati kereszténység szerveződése az ő nevéhez fűződik. Nélküle persze kedvenc rockoperánk sem létezne…
  • István – I. (Szent) István valójában Vajknak született, ami szintén választható magyar keresztnév. Ő volt az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király, Géza és Sarolt fia. A keresztény magyar állam megteremtőjeként vonult be a történelembe, minek következtében a katolikus egyház szentté is avatta.
  • Imre – Szent Imre magyar királyi herceg Székesfehérváron született Szent István király és Boldog Gizella fiaként. Ő volt a magyar trón örököse. Híresen gondosan nevelték, apja intelmei fennmaradtak az utókornak. A legenda szerint István Imre halála miatt ajánlotta föl koronáját és országát Szűz Máriának.
  • Kálmán – Könyves Kálmán 1095-től volt magyar király, később Horvátország és Dalmácia uralkodója is. Hatalmas könyvtára volt – már életében Európa egyik legműveltebb uralkodójaként tartották számon. De nemcsak olvasott: kiváló politikus és hadvezér volt, számtalan hadjáratot vezetett és nyert meg.
  • László – I. László vagy Szent László szintén magyar és horvát király is volt. Neki köszönhetjük a magántulajdon megszilárdítását és az első szentek avatását. Állítólag kivételes fizikummal rendelkezett.
  • András – II. András királyunk regnálása fontos történelmi időszak. Ő ugyanis számos szomszédos területet meghódított, de neve az Aranybulla kiadása miatt is ismert. Rajta kívül még két András uralkodott az Árpád-házi királyok között.
  • Béla – III. Béla a XIII. században uralkodott, és a legnagyobb magyar királyok közé sorolható. Az ő nevéhez fűződik az ország tatárjárás utáni újjáépítése, őt tartják második honalapítónknak, és Budavárat is ő hozta létre.
  • Károly  – IV. Károly volt az utolsó magyar királyunk valamint az Osztrák Császárság utolsó császára. Mindössze két évig mondhatta magáénak a trónt, mert azt követően Magyarországot köztársasággá kiáltották ki. Még kétszer megkísérelt visszatérni, végül Madeirán halt meg.