Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elkényeztetem, ha mindig felveszem, amikor sír?

Szerző: -

2015. április 15. | Frissítve: 2021. szeptember 19.

Forrás: Kismama magazin

Főleg az idősebb rokonok óva intenek attól, hogy mindig felvegyük a síró újszülöttet, csecsemőt, babát, mondván, hogy elkapatjuk, és nem bírunk majd vele. Van ennek valami alapja?

A kisbabát nem lehet elrontani, az első három hónapban egészen biztosan nem. Ekkor éppen arra van szüksége, hogy minél gyorsabban válaszoljon valaki a jelzéseire. Csak így fejlődik ki benne az ősbizalom a környezete iránt. Ez lesz az alapja minden későbbi kapcsolatnak. Ha mindig válaszolsz neki, valahányszor sír, tudatosul benne, hogy érdemes szólnia, mert választ kap, törődnek vele, szeretik, fontos a szüleinek.

A picik rendszerint elég sokat sírnak

Nem mindig ugyanaz a baja, ezért te se mindig egyetlen módszerrel próbálkozz. Lehet, hogy elhallgat, amikor felveszed, de ezzel még nem enyhítettél az éhségén, és lehet, hogy éppen el akart aludni, csak még nem sikerült neki. Igyekezz minél jobban megismerni a sírását, hogy valóban segíteni tudjál rajta.
A testkontaktus a legtöbbször megnyugtatja a nyűgös babát: érzi a szíved dobogását, az illatodat, a melegedet, a ringatózó járkálás a magzati védettségre emlékezteti, függőleges testhelyzetben pedig könnyebben kijön egy pociját nyomó büfi - tehát sokszor valóban jólesik a picinek, ha felveszed.
A rendszeres nyűgös órákat hordozókendőben is eltöltheti - így nem kérdés, hogy felveszed-e vagy sem. Hónapokon keresztül a testedben volt, ezek után a kenguruzás sokkal természetesebb helyzet neki, mint a kiságyban fekvés. Nem kell "rendre szoktatnod" mások véleménye miatt, inkább találd meg azt a megoldást, amely neked sem túlzottan megerőltető, például egy kényelmes fotelben is szundikálhatsz vele.

Extra tippek sírós babákhoz

1. Fürdetővödör: a hasfájós és koraszülött babák a fürdetővödörben magzati állapotba gömbölyödhetnek. A picurka babákat természetesen még kézben kell tartani, a nagyobb már ülhet benne egyedül. Nem kell bele sok víz.
2. Szoptatós párna: Sokat bukó, refluxos babáknak ajánlott a testre formázható fészekké alakítható szoptatós párna. Ha kissé megemelt helyzetben van a baba, olyan, mintha a karodban feküdne a csöppség. Hasfájósaknak a poci alá kell helyezni.
3. Hálós babahordozó, meleg napokra is: Jön a jó idő. A speciális, hálós anyagú hordozóban nyáron sem füllednek be a kicsik. Több különböző hordási pozíció közül lehet választani, újszülött kortól 15 kg-ig használható. Sok babakellék webáruházban kapható.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák