Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elismerte a Honvédelmi Minisztérium a koraszülöttcentrum bezárását

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 29.

Forrás: HVG.hu

Közleményben erősítette meg a honvédelmi tárca, hogy néhány hétre bezár a Honvédkórház koraszülöttcentruma.

Elismerte a Honvédelmi Minisztérium a koraszülöttcentrum bezárását
A hvg.hu írta meg elsőként, hogy bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát az orvoshiány miatt. A Honvédelmi Minisztérium szerda közleményt adott ki, amelyben némileg tagadja, valójában azonban elismeri, hogy tényleg bezárják a koraszülöttcentrumot.
"A napokban megjelent sajtóhírekkel szemben - ahogy arról korábban már tájékoztatást adtunk -, az intézmény koraszülöttosztálya nem zár be. Kapacitáshiány miatt - az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve - a PIC előreláthatóan 2018. december 16-tól kezdődően rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket. Így a biztonságos ellátás folyamatos."
Hozzátették, hogy a honvédelmi tárcának az a határozott célja, hogy továbbra is minden feltételt megteremtve biztosítsa a koraszülöttosztály zavartalan működését.
"A kórház vezetése az osztályon dolgozó és munkát vállaló orvosok és ápolók anyagi megbecsülését kiemelten fontosnak tartja, ezért ösztönzőrendszer bevezetését tervezi. Cél a szakemberhiány mielőbbi pótlása, hogy a PIC ismételten országos hírnevéhez méltó módon tudjon gondoskodni a pici koraszülöttekről.
A Honvédkórház Koraszülött Intenzív Centrum működése néhány héten belül ismételten visszaáll a családok, az édesanyák, a babák szolgálatába."
Átmenetileg a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira irányítják a veszélyeztetett kismamákat és a csecsemőket. A hvg.hu megkérdezte a János-kórház PIC-t vezető Princzkel Erzsébetet, aki a lapnak azt mondta, a kijelölt centrumok közül legkisebbként szerinte meg tudnak majd birkózni a többletfeladattal.
A lap a Semmelweis Egyetem II-es Női Klinikáján működő PIC vezetőjét is szerette volna megkérdezni, de az intézmény szigorú nyilatkozati rendje miatt erre nem kaptak lehetőséget. Az egyetem sajtóosztálya mindkét női klinikáján működő PIC-ek nevében annyit írt, hogy az ország egyik legnagyobb koraszülött-ellátásért felelős központjaként Perinatális Intenzív Centrumai felkészültek a megnövekedett feladatok ellátására, és mindent megtesznek az ellátás folyamatosságának biztosításáért.
A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) elnöke Földvári Nagy Zsuzsanna szerint a Honvéd PIC kiesése amiatt is nagy veszteség, mert ez a centrum a hazai családbarát koraszülött-ellátás bölcsője: annak a terjedő, de még mindig nem általános gyakorlatnak az elindítója és legfőbb térítője, hogy az extrém kis súllyal, jóval idő előtt született csecsemők szülei ne csak napi tíz percben, egy inkubátorban nézhessék meg gyerekeiket, hanem akár a nap 24 órában vele lehessenek, sőt a gondozásukban is tevőlegesen részt vehessenek.
Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azt mondta, hogy a helyzetbe nem kívánnak beavatkozni, a magas színvonalú szolgáltatást elvárják az egészségügyi államtitkárságtól.
Közben online petíció szerveződött, Mentsük meg a Honvéd PIC-et címmel, amit már 13 ezren írtak alá és amelyben azt kérik a kormánytól, hogy "azonnali hatállyal oldják meg a budapesti Honvéd Kórház PIC részlegén kialakult kritikus orvoshiányt, ami miatt 2018. december 15-ével bezárják az osztályt!"
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák