Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elindult az inkubátoros babákat segítő Babales program

Szerző: Babaszoba.hu

2018. szeptember 20.

Forrás: MTI

Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő Babales programot a budai Szent János Kórház. A szolgáltatás ingyenes.

Koraszülött baba a budai Szent János Kórház koraszülött osztályán. Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Az intézmény gyermekosztályának vezető főorvosa, Madarasi Anna szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy elindult az inkubátoros babákat segítő Babales program: a program keretében anonim inkubátort helyeztek el az egészségügyi intézménynél - az elsőt Budán.
Madarasi Anna elmondta, a program keretében az inkubátorra kamerát szereltek fel, amelynek képe a szülőkkel egyeztetett időpontban interneten keresztül elérhető. A kis súllyal született koraszülöttek sokszor hónapokat töltenek a kórházban, a családoknak pedig nagy kihívás megoldani, hogy mindig a kórházban lévő gyermekük mellett legyenek.
Anonim inkubátor a fővárosi Szent János Kórház bejárata mellett Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Ennek a nehéz helyzetnek az enyhítésére jött létre az Aprónép Alapítvány és a Segíts Gyorsan Alapítvány együttműködésével a Babales program - tette hozzá.
Tory Vera, a kórház koraszülöttrészlegének vezető főorvosa, a Segíts Gyorsan Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy más országoktól eltérően a szolgáltatás ingyenes. Kitért arra is, hogy létrehoztak egy anonim inkubátort az egyik oldalsó kórházi bejáratnál, erre szintén kamerát helyeztek, hogy a nővérek folyamatosan lássák, és azonnal el tudják látni az oda helyezett újszülöttet.
Winkler Gábor, a kórház megbízott orvosigazgatója hangsúlyozta, a Babales program egyedülálló az országban, a kórház pedig kiemelten foglalkozik a családok és gyermekek sorsával.
Winkler Gábor, a budai Szent János Kórház megbízott orvosigazgatója beszél, mellette Madarasi Anna, a kórház gyermekosztályának vezető főorvosa Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Mezei Márk, a Babales projekt kivitelező ügynökségének képviselője azt mondta, a kivitelezés egy évig tartott, utána pedig egyéves tesztüzem következett. A kivitelezés nehéz volt, mert olyan kamerát kellett találniuk, amely sterilizálható, és olyan tartót, amely biztonságos, továbbá egy zárt rendszert is ki kellett alakítani - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák