Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elhunyt a Kisvakond alkotója, Zdenek Miler

Szerző: Babaszoba.hu

2011. december 1.

Forrás: MTI

Kilencven éves korában szerdán elhunyt Zdenek Miler cseh rajzfilmkészítő és rendező, a világhírnévre szert tett csehszlovák rajzfilmfigura, a Kisvakond atyja, megalkotója - közölték szerdán este Prágában.

Zdenek Miler szinte egész életét a Kisvakond történeteinek szentelte - hetven rajzfilmjéből mintegy hatvannak a hőse a Kisvakond. Miler könyvillusztrátorként is ismert, sajátos rajzai több mint negyven gyerekkönyvben találhatók meg. Az általa illusztrált könyvekből együttesen több mint ötmillió példányt adtak el.
A Kisvakond plüssfigurája az idén kéthetes űrutazást is tett. Az amerikai Endeavour fedélzetén Andrew Feustel vitte magával, akinek anyósa a dél-morvaországi Znojmo város szülötte. Krtek - ez a Kisvakond eredeti cseh neve - Feustel csekély személyes poggyászának része volt.
"Azért választottam Kisvakondot, mert a figura a gyerekek és a felnőttek képzeletét is megragadja. Krtek a csehek több nemzedékének szerzett örömet" - mondta az asztronauta. "Azt reméljük hogy Kisvakond kalandja ösztönözni fogja az ifjabb generációkat, akik rájönnek majd, hogy az álmaik elérhetők" - tette hozzá.
A plüss vakondot a Moravská Ustrenda nevű szövetkezet állította elő, amelynek tavaly 1,5 millió dollár bevétele származott a figurából. A Krtek-franchise évi több millió dollárt hozott a konyhára kitalálójának, valamint a forgalmazásban érintett néhány cégnek is.
A 90 esztendős Miler első kisvakondos rajzfilmjét akkor készítette, amikor azt a feladatot kapta, hogy mutassa meg a gyerekeknek, hogyan készül a ruha. Az alkotó megpróbált kitalálni egy olyan állatfigurát, amelyet még nem "lőttek le" a Disney animátorai. A mezőn sétálva épp ezen törte a fejét, amikor egy vakondtúrásba botlott. Így született meg a Kisvakond nadrágja című rajzfilm, amely 1957-ben elnyerte a velencei Ezüst Oroszlán-díjat. A Kisvakond-sorozat utolsó része 2002-ben készült el, és 2004 óta új könyvet sem adtak ki róla.Václav Klaus cseh köztársasági elnök 2006-ban magas állami kitüntetést adományozott életművéért Zdenek Milernek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák