Baba

Elfért a tenyeremen az én kis harcosom

Alig 60 dekával, a 24. hétre született, és az orvosok mindössze egyetlen órát adtak neki. Most öt éves és teljesen egészséges. Zoey története.
2018. Április 07.
Néhány koraszülött még az egy kilót sem éri el, amikor világra jön

A manilai Hannah Diaz húsz éves volt, amikor felfedezett a hasában egy kis dudort. Rettenetesen megijedt, mert 12 éves volt, amikor daganatos betegség miatt elveszítette az édesanyját. Az orvosa azonban az ultrahangos vizsgálat során a lehető legmegdöbbentőbb dolgot közölte vele: három hónapos terhes. Hannah a hormonproblémái miatt rendszertelenül menstruált, ezért nem tűnt fel neki, hogy kimaradt a vérzése, és különösebb tünetei sem voltak, némi álmosságon kívül.

Hannah szinte folyamatosan vérezgetett, ezért gyakori látogatója volt a kórháznak, és hamarosan teljes ágynyugalmat javasoltak neki. Azonban a terhessége 24. hetében a hasa görcsölni kezdett, de eszébe sem jutott, hogy esetleg a szülés indult be nála. Saját bevallása szerint jól tűri a fájdalmat, ezért hosszú ideig a kórházba sem mentek be. Csak akkor ijedt meg igazán, amikor elfolyt a magzatvíz. A manilai Adventist Medical Center orvosai megállapították, hogy a baba már úton van, a szülést nem lehet “megállítani”. Hannah összeomlott. “Nem értettem, miért történik ez velem, hiszen minden úgy csináltam, ahogy az orvosok mondták” – mesélte a Smart Parenting című internetes portálnak.

A kislány mindössze 30 centi hosszú volt és alig 60 dekát nyomott. Hannah nem érinthette meg, sőt az orvosa azt mondta neki, jobb lenne, ha nem is nézné meg, mert valószínűleg egyetlen óránál úgysem él tovább. Hannah elveszítette az eszméletét, és csak három nappal később tért magához. Az első kérdése az volt, hol lesz a lánya temetése, de legnagyobb meglepetésére az apróság még mindig életben volt. Az orvosok próbálták felkészíteni a legrosszabbra, és aláírattak vele egy papírt, hogy nem járul hozzá a kisbaba újraélesztéséhez. Két nappal később Hannah hazatérhetett, a kislánya pedig továbbra is küzdött, ami az édesanyjának is reményt adott.

A kislány, akit Zoey-nak neveztek el, három hónapig volt a koraszülöttosztályon, és napról napra erősebb lett. A szakembereket is meglepte, mennyire gyorsan fejlődött, de ehhez hozzájárult az is, hogy az édesanyja nagyon sokat volt mellette, folyamatosan fejte neki az anyatejet, és amikor tehette, beszélt hozzá és a karjaiba vette. A hazamenetele előtti vizsgálaton pedig kiderült, hogy sem a szívével, sem pedig a tüdejével nincs semmi gond, minden értéke normális volt.

Hannah elmesélte, hogy az első években folyamatos félelemben élt, hiszen nem tudták, okozott-e valamilyen károsodást a kislánynál a korai születés: mi van, ha nem lát rendesen? Vagy ha nem tanul meg beszélni? Zoey azonban folyamatosan bizonyított, és teljesen egészséges óvodás lett belőle. “Minden nap hálát adok azért, hogy Zoey él. De ez a hihetetlen utazás arra is megtanított, hogy saját magamra is jobban odafigyeljek. Azt bánom a legjobban, hogy nem vettem észre előbb, hogy várandós vagyok, lehet, hogy akkor többet tudtam volna tenni egy egészséges terhességért” – mondta.

Elfért a tenyeremen az én kis harcosom

Zoey most

(via)

Ez is érdekelhet: