Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elfelejtettem megkérdezni!Orvosnál a gyerekkel

Szerző: Balányi Klári

2011. augusztus 31. | Frissítve: 2016. február 22.

Forrás: Kismama magazin

Bosszantó, amikor otthon jut eszedbe, hogy elfelejtettél receptet kérni, nem kérdezted meg, mit tegyél, ha kihányja a gyerek a gyógyszert, és így tovább. Készülj fel előre!

Gyerekorvosnál

Várakozás után, nyűgös gyerekkel, sok cókmókkal a kezedben, idegeskedve nem csoda, ha nem jut eszedbe valami, ezért otthon, még nyugodt körülmények között gondold át, mit akarsz megkérdezni.

A gyerekorvosnak pontosan kell ismernie a tüneteket, ezért ezeket akár fel is írhatod. Legjobb, ha az időpontot is feljegyzed, hogy például mikor hányt a gyerek először, és mennyi idő múlva másodszor. Néhány óránként mérd újra a lázát, estére várhatóan feljebb kúszik, kisgyereknél pedig amilyen hirtelen felszökik, ugyanolyan hirtelen le is megy, amikor jobban lesz. Napi három adat a lázról, és az orvosi vizsgálat előtt is egy friss mérés - nem szégyen, ha inkább felírod, akárcsak az orvos utasításait, és a legközelebbi vizsgálat időpontját is.
Akkor készítsd össze, amit az orvoshoz magaddal kell vinned, amíg a kicsi még az ágyában fekszik, ne a felöltöztetett babával a karodon keresgélj. A pelenkázótáska vagy kézitáskád külön rekeszébe tedd a tb-kártyát, egészségügyi könyvet, esetleges korábbi leleteket, feljegyzéseidet a gyerek állapotáról és kérdéseidről.

Legyen nálad textilpelenka a kisbaba alá, vagy megtörölni a száját, orrát, egy váltás pelenka és ruha, ha esetleg éppen hány vagy kakil. Bármikor megszoptathatod, vagy adhatsz neki vizet, de vizsgálat előtt közvetlenül ne etesd, és semmiképpen ne adj piros gyümölcslevet, hiszen a száj nyálkahártyája fontos tájékoztatást ad az orvosnak, feltéve, hogy nem színezte meg valamilyen ital.

Ne felejts el valamilyen érdekes apróságot a táskába készíteni, amivel elszórakoztathatod a várakozás alatt: így kellemesebben telik az idő mindkettőtöknek, és a nyugodt babán alaposabban megfigyelhetők a tünetek - javasolja dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos.

Írd fel, hogy el ne felejtsd:
1. Tünetek - Mit tapasztaltál és mikor (láz, hányás, kiütés, aluszékonyság, nyűgösség, étvágytalanság, hasmenés, köhögés, orrfolyás, satöbbi)?
- Mikor jelentkeztek először, hányszor, milyen sűrűn, milyen erősen ismétlődtek?
- Hogyan próbáltál segíteni, és az hogyan hatott, vagy milyen hatása van eddig az orvos rendelte gyógymódnak (javulás, nincs változás, rosszabbodás, újabb tünetek, satöbbi)?

2. Kérések, kérdések
- táppénz, beutaló, recept, vény nélkül kapható szerek neve
- Hogyan add be a gyógyszert?
- Mit tegyél, ha...?

Kapcsolódó cikkeink:
 • Fájdalom nélküli gyerekorvoslás
 • Beteg a kicsi? Íme néhány jó tanács!
 • Hogy ne parázz a dokinál!
 • Hogy beszéljünk az orvossal?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák