Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elfeledett, régi, magyar fiúnevek

Szerző: Bagaméri Viki

2021. április 17.

Forrás: babaszoba.hu

Minden évben elkészül a 100 legnépszerűbb keresztnév listája, amit izgatottan várnak azok, akiknél úton van a baba. Ki azért, mert ebből a listából választana, ki azért, mert olyan különleges nevet adna, ami keveseknek jutott eszébe.

Amikor nevet választotok születendő babátoknak, a hangzásán túl érdemes figyelembe venni azt is, hogy mi a jelentése, és hogy mikor lesz a kicsi névnapja. Most csupa olyan magyar eredetű nevet hoztunk, ami szépen cseng, pozitív a jelentése és több névnapból is válogathattok, ha megtetszik ezek közül valamelyik.

A névválasztás fontos döntés - Nálatok már megvan az igazi?

(Fotó: Getty Images)

Bercel

Ennek a szép és könnyen becézhető, régi magyar eredetű névnek - amely bolgár gyökerekkel is büszkélkedhet a magyarokhoz csatlakozó berszil népcsoportnak köszönhetően - a jelentése az, hogy bércen túli táj. Méltatlanul ritkán választott, anyakönyvezhető fiúnév. Névnapjai: március 29., június 3.

Gazsó

A Gáspár önállósult, magyar eredetű becézése, jelentése kincset félve őrző, kincstárnok. Bár a Gáspár az utóbbi időben gyakrabban fordul elő, a 100 legnépszerűbb név listájára nem került fel, ahogy a Gazsó sem. Névnapjai: január 5., január 6., augusztus 27., december 28., december 29. 

Keve

Régi magyar eredetű férfinév, azt jelenti: kövecske, a kev = kő becézése alapján jött létre. Az 1990-es években szórványosan előforduló név, a 2000-es években sem szerepelt soha a 100 leggyakoribb férfinév között. Ritka használata igazán méltatlan hozzá, a Kevéhez hangzásban közel álló Kevin név viszont az 55. helyet foglalja el a leggyakrabban választott fiúnevek listáján. Névnapjai: január 8., február 22., június 9.

Sebő

Ez a szépen hangzó, rövid férfinév a görög-latin eredetű Sebestyén név régi magyar rövidülése, igazán pozitív jelentéssel: fenséges, fennkölt, magasztos, de egyes források szerint jelentheti azt is, hogy Sebastia városából való. A Sebestyén egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban, a Sebő változat azonban rendkívül ritkának számít. Névnapjai: december 5. és december 30.

Zekő

Magyar eredetű, elszórtan előforduló, szépen csengő anyakönyvezhető fiúnév. Jelentése is kedves: ugró, szökellő, táncoló - egy életvidám, mozgékony kisfiúhoz tökéletesen passzol. Ezidáig egyszer sem került be a 100 leggyakoribb férfinév közé, vagyis nem fogtok úton-útfélen Zekőkbe botlani! Névnapjai: április 21., augusztus 23., november 17.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák