Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elegem van mindenből!

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2020. június 3.

Forrás: Kismama magazin

Nem kell feltétlenül sok gyerek, családi problémák, betegeskedés és rengeteg házimunka ahhoz, hogy úgy érezzük, betelt a pohár, képtelenség akár egy perccel is tovább bírni a helyzetet.

Elegem van mindenből!

Elég néhány átvirrasztott éjszaka, egy-két rosszkor elhangzó megjegyzés vagy a tiszta padlón éppen a takarítás után végigömlő ragacs. Az ingerültség rendszerint a gyereken csattan, hisz látszólag ő tehet mindenről: nem alszik rendesen, folyton nyafog, mindenhova követi a mamát, és egyetlen percre sem lehet egyedül hagyni.
Ezekben az élethelyzetekben érdemes felülvizsgálni, vajon nem volna-e itt az ideje néhány sorrendbeli módosításnak. Eleinte mindig a kisbaba rendelkezésére állunk, ám az idő múlásával és a gyerek értelmi és érzelmi fejlődésével párhuzamosan egyre gyakrabban érvényesíthetjük saját igényeinket is. A tanulási folyamat része az alkalmazkodás elsajátítása is. Fokozatosan lássunk hozzá!

Gondoskodjunk saját magunk számára is némi szabadidőről, amikor nem mások igényeit helyezzük előtérbe. Nem kell mindenben tökéletességre törekedni, pont jó, ha "elég jó anyák" vagyunk (az elég jó szülő fogalmát Bruno Bettelheim-nek köszönhetjük). A kisbaba igényeinek kiszolgálása természetes, de olykor nagyon fárasztó: fontos, hogy a szülő töltődni tudjon, új ingerekkel, impulzusokkal találkozzon. Az én-idő nagyon fontos, magunkkal is kell foglalkozni ahhoz, hogy aztán teljes odaadással (de ne mártírként) legyünk együtt a gyermekünkkel. Nem kell nagy dolgokra gondolni: egy félórás séta, egy nyugodt (egyedüli) fürdés, egy órácska a barátnőnkkel a lakás közelében található kávézóban.

Lehetséges, hogy ez csak bébiszitter, nagymama vagy ismerős család segítségével oldható meg, de megéri a "befektetés": a jutalom egy felfrissült, kipihent, türelmesebb anyuka és feleség lesz.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák