Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elbutít Miki egér

Szerző: Babaszoba.hu

2014. április 20.

Forrás: Medipress

Pszichológusok azt állítják, hogy a Miki egérről, a Micimackóról vagy a Rupert maciról szóló történetek hátráltatják a gyerekeket a tanulásban, mivel a valóságban az állatok nem beszélnek és ruhát sem hordanak.

A szülők többsége abban bízik, hogy a különféle rajzfilmek és mesekönyvek nem árthatnak a gyermekeknek, sőt inkább nagyszerű szórakoztatást nyújtanak a számukra, netán még tanulni is lehet ezekből. Pszichológusok azonban azt állítják, hogy a Miki egérről, a Micimackóról vagy a Rupert maciról szóló történetek épp ellenkezőleg, hátráltatják a gyerekeket a tanulásban, mivel a valóságban az állatok nem beszélnek és ruhát sem hordanak.
A Toronto Egyetem Alkalmazott Pszichológia és Emberi Fejlődés Tanszékén elvégzett kutatás szerint az öt éven aluli gyerekek számára minden olyan mese káros, amelyben az állatokat emberi tulajdonságokkal ruházzák fel, ezért ezek helyett inkább tényszerű könyveket kellene olvasgatniuk a természet világából. Patricia Ganea pszichológia professzor szerint a beszélő és ruhát viselő állatok károsan hatnak a gyerekek későbbi tanulási képességeire, amikor majd ezekről az állatokról, illetve általában az élővilágról fognak az iskolában tanulni.

A kísérlet során a szakemberek 3 és 5 év közötti gyerekek egy részének valódi tényeket tartalmazó, állatokról szóló könyveket olvastak, míg egy másik részüknek olyan meséket, melyekben az állatok emberi tulajdonságokkal voltak felruházva. Ezután minden gyerek élővilágról alkotott tudását tesztelték, és megállapították, hogy akiknek az antropomorf típusú állatokról olvastak, azok közül sokkal többen gondolták azt, hogy az állatok valóban tudnak beszélni, mint azok közül, akik természettudományos történeteket hallottak, utóbbiaknak ugyanis sokkal pontosabb biológiai ismereteik voltak az állatokkal kapcsolatban.

Forrás: www.mickeymouseoyunlari.com


A beszélő állatokról szóló történetek egészen Aesopusig és az ókori görögökig nyúlnak vissza, de szinte az összes mai mesében - és főleg a Disney rajzfilmekben - ilyen típusú állatokkal találkozhatunk. Ganea professzor a Frontiers in Psychology című lapban megjelent cikkben hangsúlyozta, hogy nem azt akarja elérni, hogy a szülők eltiltsák a gyerekeiket ezektől a történetektől, csupán azt, hogy emellett olvassanak nekik olyan könyvekből is, melyekből megismerhetik az állatok valódi tulajdonságait és természetét is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák