Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elavult nézetek a köldökápolásban

Szerző: Kiss Virág

2018. március 26. | Frissítve: 2021. március 27.

Forrás: babaszoba.hu

A baba köldökápolásával kapcsolatban számtalan elavult módszer létezik. Összeszedtük, mit ne használj ehhez a kényes művelethez!

Elavult nézetek a köldökápolásban
Az, hogy milyen tanácsokkal látnak el kisbabád születését követően a köldökápolással kapcsolatban, nagyrészt attól függ, hogy milyen hagyományok, tradíciók uralkodnak abban az intézményben, ahol szültél.
A tradíciók azonban sok helyütt nem veszik figyelembe, hogy igencsak megváltoztak a köldökápolás körüli tennivalók és szabályok.

Ezek már mind elavult készítmények a köldökápolásban!

A baba megszületését követően a köldökzsinórra csatot raknak, majd steril körülmények között elvágják. Erre azért van szükség, hogy a köldökerekből származó vérzést megelőzzék. Az ezután maradó rész a köldökcsonk, amelyet valóban nagy gondossággal kell óvni egészen a teljes leszáradásig és a csonk leeséséig. Ugyanakkor a korábban használatos - a fertőzés megelőzésére használt - készítmények ma már igencsak korszerűtlennek, sőt veszélyesnek számítanak.
Melyek ezek?

Hintőpor

A hintőporozás hazánkban igen régi hagyomány, pedig sem a sebellátásban, sem a köldökápolás során nem ajánlott a használata.
A hintőporréteg alatt ugyanis könnyen megtelepedhetnek a baktériumok, ami köldökfertőzéshez vezethet, másrészt a szálló hintőpor könnyen a baba tüdejébe juthat, ami veszélyes lehet. A hexaclorophen tartalmú hintőporokról már bebizonyosodott, hogy károsítják az idegrendszert, így szigorúan tilos a használatuk!

Alkohol

A korábbi alkoholos kezelés szintén idejétmúlt gyakorlat. A baba érzékeny, vékony bőrét az alkohol károsíthatja, irritálhatja, sőt égési sérüléseket is okozhat akár. Ráadásul az alkohol a bőrön keresztül felszívódva bejuthat a baba vérkeringésébe is.
Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az alkoholos köldökápolás során később esik le a csonk, ami növeli a fertőzés kialakulásának esélyét. Akkor miért is kellene használni?

Jódos ecsetelő

Kiváló fertőtlenítőszer, de nincs helye a köldökápolásban. Az így felszívódó jód ugyanis megemelheti az újszülött szervezetében a jód szintet, s ez pajzsmirigy alulműködést okozhat.

Amit tenned kell: tartsd tisztán és szárazon!

A köldökápolás alapszabályai:
1. Mindig legyen tiszta a kezed, amikor a babával foglalkozol!
2. Tartsd tisztán és szárazon a köldök környéki területet!
3. Ne tegyél semmilyen készítményt (alkoholt, jódot, hintőport) a baba köldökcsonkjára!
Fürdetéskor figyelj arra, hogy ne érje víz a köldökcsonkot, a köldök körüli leváló szövettörmeléket pedig óvatosan - egy nedves gézlappal - távolítsd el!
Minden pelenkacserekor hajtsd le a pelenkát, hogy a hasnál lévő pelenkaszél ne sérthesse meg a csonkot, és jól szellőzhessen ez a terület!

Ha szennyeződött a köldökcsonk

Előfordulhat, hogy a legnagyobb óvatosság ellenére mégis szennyeződik a köldökcsonk. Ilyenkor először vízzel átitatott steril gézlappal töröld le, majd (jódmentes!) fertőtlenítő oldattal kezeld!
Kapcsolódó cikkeink köldökcsonk témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések