Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Eladó anyatej a neten

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

2011. október 2.

Forrás: Kismama magazin

Biztonságos az, ha más anya tejét adjuk a kisbabának? Vagy a tápszerekkel jobban járunk? És egyáltalán, hogyan juthat anyatejhez az, aki nem szoptat?


Kérdés: A minap barangoltam a neten, használt babaholmikat keresgéltem, de eladó anyatejet kínáló hirdetésekre bukkantam. Megdöbbentett a dolog. Ennyire rosszul állunk, hogy internetes aukciós oldalakon kell értékesíteni az anyatejet? Idén januárban született a harmadik kislányom. A kórházban a szobatárs kismama nem tudott szoptatni. Érdeklődött a kórházi, majd a lakóhelye szerinti védőnőnél, van-e lehetőség más anyától származó anyatejet vásárolni, mert mégiscsak jobb lenne, mint a tápszer. Kategorikus NEM volt a válasz. Én azt hittem, hogy a felesleges anyatejet leadhatja az ember, ezzel segítve mások babáin. Arról nem is beszélve, hogy az interneten értékesített anyatej sterilitása, tárolási körülményei éppúgy ellenőrizhetetlenek, mint a tejadó anya egészségi állapota vagy az, hogy szed-e gyógyszert, dohányzik-e. Aki megveszi az így kínált tejet, lehet, hogy rosszabbat tesz a gyerekével, mint ha tápszert adna neki. Míg ha létezne anyatejgyűjtő rendszer, ez a sok tej megfelelő kezelés után a rászoruló babáknál köthetne ki.
Hné Kovács Zsuzsanna, Felsőörs

A szoptatási tanácsadó válasza:
Igen, ilyen rosszul állunk! Magyarországon ma csupán néhány helyen létezik anyatejgyűjtő, a korábban országos hálózat intézményeinek többségét már sok évvel ezelőtt bezárták. Bár, ahogy a 47/1997. (XII. 17.) NM-rendeletben olvasható, voltaképpen minden rászoruló csecsemőnek járna az ingyenes anyatej (a törvény pontos szövege a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomásának honlapján olvasható. Ehhez semmi más nem szükséges, csak az, hogy a gyermekorvos jóindulattal kezelje a kérdést, és a törvény alapján felírja receptre az anyatejet. Ahol nincs anyatejgyűjtő, ott olyan édesanyát is találni kell a recept mellé, aki adna tejet, hajlandó a szükséges vizsgálatokat elvégeztetni és a tisztasági előírásokat betartani - ezt a megoldást szokták háztól házig tejadásnak nevezni. Az anyatejadás és -elfogadás ebben az esetben bizalmi kérdés is, ez nyilvánvaló. Ezért nem árt, ha ismerik is egymást az édesanyák. Az anyatejgyűjtőkben megfelelő vizsgálatok és pasztörizálás szolgálja a biztonságot. Az anyatejben található, más forrásból pótolhatatlan immunanyagok, enzimek és hormonok jelentős része nem károsodik a szakszerű hőkezeléstől, ám az esetleg benne található kórokozók elpusztulnak. Az interneten árusított anyatej esetében többnyire fagyasztott, eredetileg saját baba számára fejt készletek értékesítéséről van szó, s ez sajnos azt is jelenti, hogy az anya általában nem tud vizsgálati eredményeket felmutatni. A fagyasztás önmagában nem kizáró ok - más országokban fagyasztott anyatejet is elfogadnak a gyűjtőállomások. A fagyasztás elsősorban az anyatejben levő élő fehérvérsejteket pusztítja el, ezek azonban a pasztörizálást sem élik túl.
A biztonságosabb megoldásnak vélt tápszer a közhiedelemmel ellentétben nem steril, újra és újra előfordulnak fertőzött szállítmányok, sajnos fajtaidegen fehérjéből (tehéntejből) készül, és egyáltalán nem tartalmaz sem immunanyagokat, sem aktívan működő enzimeket, hogy csak néhányat említsek azokból a hiányosságokból, amelyek miatt, ha csak lehet, a gyűjtött női tejet érdemes előnyben részesíteni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák