Baba

Ekcéma gyerekkorban

Tapasztalataim szerint az egyik leggyakoribb jelenség, amivel egy bioboltban vagy drogériában találkozhatsz, az a kétségbeesett szülők megoldáskeresése gyermekük ekcémájára.
2016. Június 22.

Ekcéma gyerekkorban

Úgy tűnik, sokan már egyre tudatosabban kutatják fel a természetes alapanyagokból összeállított, kifejezetten gyermekeknek szánt bőrápoló készítményeket, hogy valamiképp enyhíthessék a kicsik kínzó bőrtüneteit.

Emellett persze a szülők igyekeznek arra is fényt deríteni, milyen okok húzódhatnak meg e tünet mögött. És igazuk is van, hiszen ennek a krónikus betegségnek a hátterében sokszor valamilyen allergia (pl. ételallergia) húzódik meg.

Mi az ekcéma? Milyen tünetei vannak?

Az ekcéma a bőr olyan krónikus gyulladása, amely viszketéssel, bőrpírral, nagyon száraz bőrrel, apró hólyagokkal és hámlással jár. A hólyagok megtelhetnek folyadékkal, és ekkor váladékozás is kíséri a bőrtüneteket.

Mitől alakulhatnak ki ezek a tünetek?

Az ekcémás bőr esetén a bőr felső rétege nem képes ugyanannyi nedvességet tárolni, mint az egészséges bőr, emiatt pedig berepedezhet, és az ekcémát kiváltó faktorok a bőr még mélyebb rétegeibe hatolhatnak. Az ekcéma pontos okát sajnos nem ismerjük, de azt már tudjuk, hogy a tüneteket számtalan tényező provokálhatja (mosószer, tisztálkodási szerek, bizonyos ételek stb.)

Az ekcéma legkellemetlenebb velejárója, hogy a gyermek vakarózással próbálja enyhíteni a kínzó tüneteket, ami csak tovább súlyosbítja az bőr állapotát, valamint a gyerkőc gyógyulási esélyeit. A bőr egy része megvastagodhat, halványabb lesz, és pikkelyesen potyog.

Gyermekek esetében az ekcémás tünetek elsősorban a hajlatokban és az arcon jelennek meg, de előfordulhatnak a végtagokon, és sajnos vándorolhatnak is újabb bőrfelületre.

Az ekcéma gyermekkorban jellemzően atópiás (veleszületett) ekcéma formájában jelentkezik, és a családi előzményben szinte biztosan szerepel szénanátha, allergia vagy ekcéma.

Az ekcéma kezelési lehetőségei

Az ekcéma jellegzetessége, hogy időről-időre fellángolnak a tünetek, majd hosszabb-rövidebb időre eltűnnek. Sajnos ez a betegség véglegesen nem gyógyítható, viszont a megfelelő bőrápolással, amely a fellángolások közti időszakban is fontos feladat, és az allergének lehetőség szerinti szigorú mellőzésével tünetmentessé lehet tenni.

Hidratálás

Legfontosabb teendőnk a gyermek bőrének mindennapos hidratálása az orvos által felírt krémekkel illetve ecsetelőkkel, de fontos szerepet kaphatnak a kezelésben az úgynevezett szteroidos krémek is.

Szteroidos krémek

Ezektől a közvélemény és a szülők is rettenetesen félnek, és sokszor emiatt egész egyszerűen nem is használják ezeket a készítményeket, holott az orvos a megfelelő erősségű, legkorszerűbb krémeket választja ki a gyermek számára, ami minimális mellékhatás mellett éri el a bőr gyógyulását. Ezeket a krémeket szigorúan meghatározott ideig, a fellángolás időszakában kell alkalmazni.

Antihisztaminok, antibiotikumok

A kellemetlen viszketés enyhítésére antihisztaminokat is kaphat a gyermek, de szükség lehet antibiotikumos kezelésre is, ha már kialakult valamilyen bakteriális fertőzés.

Mi okozhat ekcémát?

Maga az ekcéma szó a görög ekzema, azaz ‘”hőség okozta bőrkiütés” szóból ered, de hátterében számtalan dolog állhat, amit kisgyerekeknél sokszor nagyon nehéz kideríteni. Tekintsük most át a leggyakoribb okokat!

1. Mosó-és öblítőszerek

A szintetikus mosószerek sokszor ludasak az ekcéma fellángolásában. A mosóporok, folyékony mosószerek számtalan bőrirritáló összetevőt tartalmaznak: enzimeket, fehérítőt, illatosítókat, és ezek mind-mind komoly megterhelést jelenthetnek egy csecsemő vagy kisgyermek bőrének.

Hasonlóan veszélyesek az öblítőszerek is. Ezek egyrészt felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek lerakódnak a textília szálai közé, és ettől érezzük puhának azokat. Emellett olyan fixálószerek is vannak bennük, amelyek miatt napokig érezzük ezt a bizonyos illatot. Ezek a fixálók pedig az asztmatikus, légúti problémák mellett ekcémás tüneteket is okozhatnak a gyermeknek.

Mit használjunk?

Mindenképpen azt javaslom, hogy kisgyermek esetében messzire kerüljük el ezeket a termékeket! A hagyományos mosószerek helyett használjunk kifejezetten az érzékeny bőrű gyermekek számára összeállított vegán, környezetbarát termékeket, melyek sem az ő szervezetükre, sem a környezetre nézve nem okoznak megterhelést. Ezek jellemzően jól lebomló, növényi alapanyagokat tartalmazó, minősített termékek.

Érdemes újra felfedezni és használni a régen is jól bevált környezetbarát mosószereket: a szódabikarbónát, a mosószódát, a házi szappant (reszeléket) vagy a folttisztító sót, de igen népszerű a mosódió is az anyukák körében, melyet akár folyékony formában is megvásárolhatunk bioboltokban. Az öblítőszerek helyett pedig elég egy kanálnyi ecet az öblítőszer tartályba, amihez pár csepp illóolajat csepegtetve környezetbarát módon illatosíthatjuk a ruhákat.

Öblítéskor figyeljünk arra, hogy iktassunk be a mosásba plusz egy öblítő fázist, hogy a mosószermaradványokat biztosan eltávolítsuk a gyermek ruháiból!

2. Tisztálkodószerek

A felnőtteknek szánt hagyományos testápoló készítmények, tisztálkodószerek nem alkalmasak egy ekcémás gyermekek bőrápolásához, de sokszor még a gyermek-készítmények összetevőit is érdemes átbogarászni. Ezeknek a készítményeknek az összetevői ugyanis könnyen provokálhatják a bőrt. Kifejezetten óvatosságra intenék a tusfürdőkkel kapcsolatban, amelyek igen csúnya bőrtüneteket produkálhatnak érzékeny bőrű gyermeknél! Kerüljük az illatanyagokat tartalmazó, habzó, színes készítményeket! Szintén kerülendő a hosszas, meleg vizes kádfürdőzés, hiszen ez szintén elősegítheti a tünetek fellángolását.

Mit válasszunk?

Válasszunk minél természetesebb, natúr vagy biokozmetikumokat, kifejezetten érzékeny, atópiás bőr ápolásához. A gyógyszertári és az orvos által javasolt ecsetelők, krémek mellett ma már számtalan natúr szappan, bőrápoló, krém és sampon érhető el az ő számukra is, amelyek natúr bőrápoló olajokat, vajakat és növényi összetevőket tartalmaznak.

Fürdés után a következőkre ügyeljünk:

  • Kerüljük az erős, dörzsölő törölközőhasználatot! Helyette csak itassuk fel a vizet a bőrről!
  • Minden alkalommal (a tünetmentes időszakban is) hidratáljuk a bőrének megfelelő krémmel a gyermeket! Fontos a száraz bőr karbantartása és a védő zsírréteg helyreállítása, hogy a bőrt óvjuk a külső irritáló tényezőkkel szemben.
  • Körmeit vágjuk rövidre, hogy a vakarózással ne sérthesse fel a bőrt!

3. Ételek

Az ekcémás bőrtünetek mögött sokszor valamilyen ételallergia (főként tej és tojás) húzódik meg. Ekcémás tüneteket okozhatnak még a citrusfélék (jómagam egész gyerekkoromban ezzel küzdöttem), illetve az olajos magvakkal is óvatosan kell bánni a gyermek étrendjében.

Mi a teendő?

Az ekcéma megjelenésekor még szorosabban kell elkezdeni figyelni a gyermek étrendjét. Nagy segítséget adhat egy étkezési napló vezetése, amivel feltérképezhetjük, hogy milyen ételféleség okozhatja a bajt, majd az orvossal és védőnővel egyeztetve átalakíthatjuk az étrendet.

Amennyiben még szoptatjuk a babát, akkor értelemszerűen saját étrendünkből kell kizárni az allergéneket. A szoptatásnak itt is kiemelt szerepe van: 6 hónapos koráig jó, ha kizárólag anyatejet kap a gyermek, tehéntejet pedig legalább 1 éves koráig ne igyon!

4. Hőmérséklet és páratartalom

A túlzott hideg vagy meleg, az alacsony páratartalom is kiválthatja vagy súlyosbíthatja az ekcéma fellángolását, hiszen a bőr túlzottan szárazzá vagy épp nedvessé válik, ami csökkenti védekezőképességét.

Mi a teendő?

Biztosítsunk állandó, mérsékelt hőmérsékletet a lakásban, és ügyeljünk arra, hogy megfelelő legyen (70% körüli) a páratartalom, hiszen ez is hozzájárul a bőr megfelelő nedvességtartalmához!

5. Öltözködés

Sokszor bizonyos ruhák okozhatnak ekcémás tüneteket: a gyapjú és a műszálas holmik, a túl szoros, dörzsölő ruhadarabok mindenképpen kerülendők a kicsik ruhatárában! Ezek irritáló hatással lehetnek az érzékeny bőrre és ekcémához vezethetnek.

Mi a teendő?

Törekedjünk a puha, jól szellőző, lehetőleg növényi alapanyagú ruhák használatára! Az új ruhákat használat előtt alaposan mossunk ki, és itt is iktassunk be plusz egy öblítési ciklust!

Megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel a babák fele kinövi az ekcémát 2 éves korára. Az azonban sajnos megjósolhatatlan, hogy a többiek esetében a tünetek meddig és milyen formában maradnak meg a későbbiekben.

Kapcsolódó cikkeink ekcéma témában: