Baba

Éjszakai bagoly vagyok, és egy pacsirtával élek együtt – hogyan tovább?

Hogy működhet jól egy olyan párkapcsolat, amiben ekkora életritmusbeli különbségek vannak?
2022. Május 03.
Éjszakai bagoly vagyok, és egy pacsirtával élek együtt (fotó: Getty Images)

Az alvási preferenciák nem szerepelnek a társkereső profilokon. Az első randin sem erről szokás beszélgetni. Sőt, talán a második, harmadik randin sem. Nem egyszerű helyzet, amikor egy pár rádöbben, hogy teljesen más a ritmusuk, az időbeosztásuk. Gyakran az alvási szokásokban mutatkozó különbségek addig nem számítanak, amíg meg nem történnek. Mire az ilyen ellentétes időbeosztású párok rájönnek, hogy meg kell beszélniük a lefekvési időt és az ébresztőóra-beállításokat, már túl vannak azon a ponton, ahonnan nincs visszaút, vagyis már szerelmesek. Tehát a cirkadián ritmusuk eltérése ellenére is meg kell oldaniuk, hogy működjön a dolog. És ez nem mindig könnyű, különösen, ha gyerekek is vannak a képben. Hogyan tudják tehát az ilyen párok megoldani a helyzetet? A fatherly.com hat olyan személlyel beszélgetett, akiknek a párjuktól eltérő szokásaik, ritmusuk van, ők meséltek a tapasztalataikról és arról, hogyan működhet jól így egy párkapcsolat.

Kezdetben ez probléma volt, ma már hálás vagyok

Én vagyok az éjszakai bagoly a kapcsolatban. A férjem alapvetően használhatatlan este 9 után, én pedig reggel 9 előtt vagyok az. Kezdetben ez problémát jelentett, és sok bosszús beszélgetéshez vezetett. Annyira bosszantott, amikor 9-kor befejeztem a vacsorát, és ő már félálomban volt a kanapén. És felejtsd el, hogy megpróbáltunk fent maradni, hogy együtt nézzünk filmet. 2007-ben összeköltöztünk, 2009-ben összeházasodtunk.Mióta megszületett az első gyerekünk, rájöttünk, hogy sokkal egyszerűbb, ha én csinálom az éjszakai dolgokat, ő pedig a reggeli dolgokat. Ő röviddel a gyerekek után lefekszik, általában 9 körül, én pedig fent maradok, hogy kitakarítsam a konyhát, megetessem a macskákat, stb. Ez az én tévézési időm is. Amikor gyerekeink születtek, kezdtem igazán értékelni, hogy a férjem t a napfelkeltével ébred. Ő vigyázott a gyerekekre, amikor még kicsik voltak, és elképesztő korán keltek. Most már nagyobbak, és 7 körül kelnek, de ez még mindig sokkal korábban van, mint ahogy én szeretném. A családban mindenki tudja, hogy hétvégén 9 óráig csendben kell lenni, mert anyu alszik.

Kristin, egy éjszakai bagoly

Ez nem probléma, ha gondoskodsz a minőségi idő eltöltéséről

Én pacsirta vagyok, míg a feleségem éjszakai bagoly. Különböző műszakokban dolgozunk, így gyakran nem töltünk együtt néhány óránál többet hétköznapokon. Én egy természetjáró és kempingező weboldalt vezetek, és könnyebbnek találom, hogy munka után végezzem el a házimunka rám eső részét, míg ő a munka előtt a sajátját. Így tudunk arra koncentrálni, hogy szórakoztató dolgokat csináljunk, amikor együtt vagyunk. Ez tulajdonképpen remekül bevált, amikor a gyerekek is bekerültek a képbe, mivel egyikünk vigyázott rájuk, amíg a másik aludt. Az eltérő időbeosztás nem feltétlenül jelent kihívást, amíg gondoskodtok arról, hogy minőségi időt töltsetek együtt, még ha ez csak egy óra tévénézés is.

Mike Miller, egy pacsirta

Nem beszélünk semmi fontosról este 8 óra után és 10 óra előtt

Korán kelő vagyok, akinek soha nincs arra szüksége, hogy beállítsa az ébresztőórát. Egyszerűen így van bekábelezve a testem. A férjem 19 éve éjjeli bagoly. Ilyenkor nézi a B kategóriás horrorfilmjeit, sci-fi regényeket olvas, és kreatív szendvicseket készít bármilyen kenyérből, amit csak talál.Íme, néhány dolog, amit kitaláltunk, hogy ez működjön. Felébresztjük egymást (egy kicsit), amikor be- és kikászálódunk az ágyból. Általában ez csak egy álmos puszi és egy emlékeztető: “Most itt vagyok.”. Este 8 után és reggel 10 előtt nem beszélünk semmi fontosról, és igyekszünk nem elfelejteni megkérdezni a másiktól, hogy elég ébren van-e ahhoz, hogy beszélgessünk. Ebben én sokszor nagyon rossz vagyok és előbb kérdezek valami lényegeset, mint hogy csekkolnám a helyzetet.Mindketten párterapeuták vagyunk. Ő a nagy energiámért és ambíciómért szeret, de néha munkamániásnak lát, aki kiugrik az ágyból, miközben ő azt szeretné, hogy legalább napfelkeltéig maradjak. Tisztelem és irigylem a földhözragadtságát, és megnyugtat a nyugodt viselkedése, de néha hideg vizet akarok önteni a fejére, hogy felébredjen, és sétáljon velem azokban az időkben, amikor én ébren vagyok, és megoszthatom vele a boldogságomat.

Laura, egy pacsirta

A menetrendünk az évek során felborult

Én korán kelő voltam, a feleségem pedig éjszakai bagoly volt, amikor összejöttünk. De idővel felcserélődtek a szerepek, ami érdekes. A kapcsolatunk első éveiben 2-3 órával előbb feküdtem le, mint ő. Mindig később akart bulizni, mint én, vagy késő este komoly párkapcsolati beszélgetésekbe kezdett, ami számomra abszolút kínzásnak tűnt. Az első nagy változás az volt, amikor mindketten munkahelyet váltottunk. Ő egyre korábban kezdett kelni, míg az én munkám későn kezdődött, és késő estig tartott. Ez volt a változás kezdete. Amikor gyerekeink megszülettek, az időbeosztásunk teljesen felborult, majd többé-kevésbé szinkronba került. Soha nem beszéltünk az időbeosztásunkról, és nem is tettünk semmit, hogy megváltoztassuk. Az élet csak úgy zajlott körülöttünk, és mi alkalmazkodtunk hozzá.

Robert, egy pacsirta

A gyerekek megoldották a problémát helyettünk

A feleségem és én a középiskola óta szerelmesek vagyunk, és az elmúlt 15 évben ezzel a kihívással foglalkoztunk. A gyerekek előtt volt a legnehezebb. Reggeli ember vagyok. Szeretem hat óra körül kezdeni a napomat, és azt az egy órát a telefonommal és egy csésze kávéval tölteni, mielőtt elmegyek az edzőterembe, és elkezdem a napot. A feleségem egy bulizós éjszakai bagoly volt, aki délig aludt. Mindketten frusztráltak voltunk, de megtaláltuk a módját, hogy működjön. Ha volt valami, amit szombaton vagy vasárnap reggel korán akartam vele együtt csinálni, ő már előző este korábban lefeküdt. Ha éjszakai szórakozást akart, akkor este nyolc óra körül ittam egy kávét vagy egy Redbullt.Amikor jöttek a gyerekek, megoldódott ez a probléma. A gyerekek reggel 7 óra körül ébrednek, így én este 8 vagy 9 körül fekszem le, míg a feleségem éjfélig fennmarad, és tévézik, dolgozik vagy olvas. Én hat körül kelek, megiszom a reggeli kávémat, majd a gyerekekkel együtt kelek, amíg ő fel nem kel 8 körül. Szóval, végül is, ez remekül bevált.

Jake Brandon, egy pacsirta

Engem frusztrált, de találtunk megoldást

A férjemmel fiatalon, 17-18 évesen jöttünk össze. Életünknek azon a pontján mindketten kissé éjszakai baglyok voltunk. A váltás akkor következett be, amikor a munkánk, az iskolai tanulmányaink és a karrierünk átalakult. Az ő műszakjai néhány órával az enyémek előtt kezdődtek, így ő reggeli emberré vált. Hét közben hajnali fél ötkor kelt, hétvégén fél hétig aludt, és este nyolcra mindig ágyba bújt vagy a kanapén aludt. Én blogger vagyok, és nekem nem okoz gondot, ha egy kicsit tovább fennmaradok.Amióta gyerekeim vannak, ez egy kicsit nagyobb kihívás. A 7:30/8-as lefekvési idő utáni idősáv volt az egyetlen párkapcsolati időnk, de mivel a férjem mindig olyan korán elaludt, úgy éreztem, hogy alig maradt időnk arra, hogy csak kettesben legyünk. Ez kezdett zavarni, mivel úgy éreztem, hogy nincs időm leülni és beszélgetni vele, ezért elmondtam neki, hogy mit érzek. Megértem, hogy nagyon fáradt a korai keléstől és a hosszú naptól. Hetente egy-két este bekapunk valamit és filmet nézünk, és miután a gyerekek elaludtak. Szánunk időt arra is, hogy beszélgessünk egymással.

Ashley, egy éjszakai bagoly