Baba

Ehetnek a babák, kisgyerekek fűszeres ételeket?

Az új élelmiszerek bevezetése közben felmerülhet a kérdés, hogy mégis mikortól kaphat a gyermek fűszeres ételeket?
2021. Október 01.
Ehetnek a kisgyerekek fűszeres ételeket? (Fotó: Getty Images)

“A fűszeres ételek biztonságos beépítése a gyermek étrendjébe segíthetnek változatossá tenni, amiket rövid távon elfogad, és hosszú távon szélesíteni fogják az ízlésvilágukat” – mondta el Dr. Whitney Casares gyermekorvos a romper.com portálnak.

Természetesen a “fűszeres” kifejezés számos különböző ízt írhat le, amelyek nem mind csípősek, vagy égetik a nyelvet, hiszen ott vannak az olyan aromás fűszerek is, mint például a fahéj vagy a szegfűszeg, vagy éppen a zöldfűszerek. Casares szerint amint a baba szilárd ételeket is kap, már érdemes gondolni azokra az új ízekre, amiket ezekkel bevezetünk. Ő azt javasolja, hogy érdemes egy nagyon kevés, enyhe fűszerrel kezdeni, egyenletesen elosztva az ételben – például egy kevés fahéj a meleg gabonakásához vagy a puha/pürésített sült zöldségekhez keverve. Ez a technika nem terheli majd túl a gyermek emésztőrendszerét.

Dr. Tracey Agnese gyermekorvos szerint az őrölt fűszerek azért előnyösebbek, mert a gyermek így nem látja majd ezeket az ételében – a kisgyerekek pedig nagyon válogatósak lehetnek az ételeik kinézetét tekintve. “Egy nagyobb darab zöld petrezselyem nagyon elriaszthat egy kisgyermeket!”

Agnese kiemeli, hogy három összetevőt azonban fontos elkerülni, amíg a baba nincs 1 éves. “Semmi méz, sem hozzáadott só vagy cukor, amíg a baba legalább 1 éves nem lesz” – mondta a gyermekorvos, és hozzátette, hogy ennek az oka az, hogy 1 éves kor alatt a gyerekek veséi nem tudják kezelni az extra sót, és fennáll a veszélye annak, hogy a mézben olyan spórák találhatók, melyek botulizmust okoznak.

Casares szerint a fűszerek mennyiségét lassan, néhány hét alatt lehet emelni a baba ételeiben úgy, hogy 2-3 naponta növeljük a hozzáadott mennyiséget. Hasonló módon érdemes az új fűszereket is bevezetni.

A Babaszoba.hu-n található hozzátáplálási táblázat alapján a fűszerek közül a gyermek 6 hónapos korától, tehát a hozzátáplálás kezdetétől kerülhetnek bevezetésre az olyan fűszerek, mint a vaníliarúd kikapart belseje, és zöldfűszerek. A 7-9 hónapos gyermek étrendjébe bekerülhet a fahéj, míg a 10-11 hónapos gyermek étrendjébe a menta, a szerecsendió, a curry, a lestyán, a borsikafű.

A babycenter.com is kiemeli, hogy először enyhébb fűszereket vezessünk be a gyermek étrendjébe, mint például a fahéj. Azonban az erősebb ízekkel javasolt legalább a gyermek 1 éves koráig várni. Az 1 évesnél fiatalabb gyerekek még éppen csak megszokják az alapvető ételeket, és különösen hajlamosak még az élelmiszer-intoleranciákra és érzékenységre.

Bár ritkán váltanak ki ételallergiát, a fűszeres ételek irritálhatják az emésztőrendszert, és gyomor-nyelőcső refluxot okozhatnak.

A livescience.com szakértőket kérdezett korábban arról, hogy ehetnek-e a babák fűszeres ételeket. Dr. Anca Safta gyermek-gasztroenterológus kiemelte, hogy különbség van a csípős és az aromás fűszerek között. Az aromás fűszereket, mint például a fahéj, a szerecsendió, a kurkuma, a kapor,stb. már a gyermek 6 hónapos kora után is be lehet vezetni. Azonban a csípős ételekről ő nem mondaná el ugyanezt, hiszen a csípősség nem egy íz, hanem a fájdalomreceptorok stimulálása, és a babáknak erősebb és újszerű reakciót okozhatnak, és ellenszenvet is kiválthatnak. Az erős fűszerek nem csak a nyelvben, hanem a bélben található fájdalomreceptorokat is stimulálják.

Az aromás fűszerekkel kapcsolatban kiemelte, hogy az egyes új fűszerek bevezetése között legalább 4-5 nap teljen el, hogy észre lehessen venni, ha valamelyik bármiféle negatív reakciót okoz.