Baba

Ehetek fűszeres ételt, ha szoptatok?

Hirtelen úgy érzed, hogy legszívesebben valamilyen fűszeres, csípős ételt ennél, de elbizonytalanodtál, hogy valóban lehet-e ezt a szoptatás idején? Biztonságosak ezek az ételek, amikor az édesanya szoptat?
2021. November 18.
Ehetsz fűszeres ételt, ha szoptatod a babát? (Fotó: Getty Images)

A rövid válasz az, hogy igen, lehet fűszeres ételeket enni, amikor szoptat az anyuka – írja a healthline.com portál. Nincs bizonyíték arra, hogy a csípős ételeket kerülni kellene a baba miatt, sem a terhesség, sem a szoptatás idején.

A portál szerint valójában van kutatás, ami azt mutatja, hogy azok a babák, akik a terhesség alatt a magzatvíz által, majd születésük után az anyatej révén különféle ízeknek vannak kitéve, sokkal nyitottabbak lehetnek arra, hogy a saját étrendjükben is elfogadjanak többféle ízt, amikor szilárd ételeket kezdenek enni.

A verywellfamily.com felvázol egy gyakori forgatókönyvet: a baba nyűgös, kólikás, fáj a hasa, vagy egész egyszerűen nem úgy viselkedik, mint máskor – az anya pedig azt gyanítja, hogy amit ő evett, az hatással van a babára, különösen, ha valamilyen erős, fűszeres ételt fogyasztott.

A portál szerint azonban a szoptatás alatt fogyasztott fűszeres ételek fogyasztása nem mutatott negatív hatást a babára, még akkor sem, ha az anya maga érzi is az étel hatását önmagánál. “A fűszeres ételek csak az anyatej ízére vannak hatással” – mondta el Dimitar Marinov, a bulgáriai Várnai Orvostudományi Egyetem higiéniai és epidemiológiai adjunktusa a verywellfamily.com-nak. Marinov szerint a szoptató anyák gyakran korlátozzák a fűszeres ételek fogyasztását, azonban szerinte erre nincs szükség, mert nincs arra bizonyíték, hogy a fűszeres ételek károsak lennének a babákra.

“Még mindig sok mítosz kering az étrendről és a szoptatásról. Nem okozati az összefüggés, és a szoptatott babák fájó hasában valószínűleg valami más, nem ezzel összefüggő dolog történik”-  mondta a portálnak Ashley Georgakopoulos, a Motif Medical laktációs tanácsadója és laktációs igazgatója. Szerinte nem kell lemondania a szoptató anyáknak a kedvenc ételeikről, még a fűszeresekről sem, és hozzátette, hogy sok olyan kultúra van a világon, akik fűszeres ételeket fogyasztanak, az idő alatt is, amikor szoptatnak.

Marinov is elmondta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ha az anya fűszeres ételeket fogyaszt, az kellemetlen érzést, hasfájást okozna a babának, és idézte a Cochrane Database of Systematic Reviews által közzétett metaanalízist, amelyben csecsemők emésztési zavarait és kólikáját vizsgálták. A kutatók úgy találták, hogy alig volt, vagy egyáltalán nem volt bizonyíték arra, hogy a szoptatás alatti étrend megváltoztatása befolyásolná a baba kólikás tüneteit.

Vannak, akik azt gondolják, hogy mivel a fűszeres ételek néha gyomorégést vagy gázképződést okoznak náluk, az azt jelenti, hogy a baba is hasonló tüneteket tapasztal. De Georgakopoulos szerint ez nem így van: “Azok a savak, amelyek a fűszeres ízt okozzák az anya számára, nem kerülnek át az anyatejbe. Az anyatej összetétele gyakorlatilag ugyanaz, diétától függetlenül.”

A healthline.com hozzáteszi azt is, hogy a tévhitekkel ellentétben kevés élelmiszert kell kerülni a szoptatás idején, hacsak korábban nem tapasztaltunk valamilyen problémát. Az ételek, amiket érdemes elhagyni szoptatás közben, az olyan termékek, amelyek az ízükön kívüli okok miatt nem biztonságosak. Ilyenek lehetnek:

  • magas higanytartalmú halak
  • alkohol
  • túl sok koffein (nagyjából 300 mg koffeinnél több naponta, ami 2-3 csésze kávénak felel meg)
  • gyógynövény étrendkiegészítők (kivéve, ha egészségügyi szakember engedélyezi)

Továbbá az orvos javasolhatja azt is, hogy az édesanya vizsgálja felül az étrendjét, ha a babánál ételallergia vagy -érzékenység jeleit tapasztalják. Ilyenek lehetnek az ekcéma, a véres széklet, a hányás, a hasmenés, a csalánkiütés, a székrekedés, a zihálás, az orrdugulás, a túlzott, kóros nyűgösség, a túlzott gázképződés. Bármely tünet esetén fontos konzultálni a gyermekorvossal!

Forrás: healthline.comverywellfamily.com