Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Együtt rezgünk: egymásra hangolódik a babák és a mamák agya

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 22. | Frissítve: 2019. szeptember 26.

Forrás: babaszoba.hu

Azt jól tudjuk, milyen fontos az anya és gyermeke közötti kötődés, egy nemrég megjelent kutatás pedig egy új, lényeges részletre világított rá: amikor a baba és az anya szemkontaktust létesítenek, az agyhullámaik is szinkronba kerülnek.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyfajta "telepátia" működne a gyerek és a szülő között, viszont egyértelmű bizonyíték arra, hogy a korai és rendszeres, szoros interakciók pozitív hatással vannak az agyra.
Az agyhullámok szinkronizálódása minden kapcsolatban lényeges, ráadásul nemcsak két ember között történhet meg, hanem nagyobb csoportok tagjai között is. Összhangba kerülnek az agyhullámaink például akkor, ha beszélgetünk valakivel, de akkor is, ha diákok egy közös, érdekes témára koncentrálva tanulnak. Az agyhullámok szinkronizálódása a beszédértést, a kommunikációt is javíthatja.
Nézz a baba szemébe!
Az anyák és gyermekeik között különösen fontos lehet ez a kapcsolat, hiszen más fajokkal összehasonlítva az embergyerekek viszonylag fejletlenül jönnek a világra, és az élet első néhány évében rendkívül gyorsan fejlődnek. Ugyanakkor az agyuk máshogy viselkedik, mint a felnőttek agya, ezért máshogy tanulnak, máshogy érzékelik a világot.
Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a babák rendkívül ügyesen át tudják venni mások érzelmeit, "rezgéseit", például a saját szívverésüket a másikéhoz igazítják. Ennek evolúciós oka van és a szülő-gyermek kötődést is erősíti. Nem tudjuk azonban, pontosan hogyan és miért történik ez.
A nemrég publikált tanulmányhoz kapcsolódó kutatásban a Cambridge Egyetem tudósai 36 csecsemő agyhullámait vizsgálták, és úgy találták, hogy azok jobban igazodtak a kisbabával foglalkozó felnőttéhez abban az esetben, ha a beszédet szemkontaktus is kísérte. 
Ha pedig még egy lépést szeretnénk tenni a szorosabb szülő-gyerek kapcsolatért (és azért, hogy a kisbabánk agya még jobban fejlődjön), nyugodtan tegyünk úgy, mintha értenénk, amit gagyarászik! Kiderült ugyanis, hogy azoknak a szülőknek, akik így tettek, a gyerekei okosabbak voltak, vagyis nemcsak a szociális, de a kognitív képességeik is jobban fejlődtek.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák