Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre kevesebbet alszik!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 27. | Frissítve: 2016. június 8.

Forrás: Kismama magazin

Általában egészen egyéves korig jellemző, hogy a kisgyerek naponta kétszer alszik, rendszerint délelőtt és kora délután. Ám lassan azt tapasztaljuk, hogy az éber időszakok nyúlnak, így az alvásidők is későbbre tolódnak.

Egyre kevesebbet alszik!

Nehézkes az átmeneti időszak, amikor a délelőtti alvás szinte délben kezdődik, a délutáni pedig az estébe nyúlna. Ilyenkor kicsit rendezzük át a napot: ebédeljünk korábban, utána biztosan elalszik a kisgyerek, majd sétáljunk nagyot, és csak kora este térjünk haza. Korai vacsorával és előbbre hozott lefekvéssel végül valóban nem fogja érezni a kicsi a délelőtti alvás hiányát.
Figyeljünk mindig a jelzéseire, és alkalmazkodjunk a ritmusához. Ez többször is változhat, például attól függően, hogy meddig van világos, mikor kel a nap - ezek a tényezők még igen erősen befolyásolják a kisgyerek alvási szokásait. Ennek ellenére vannak olyan időszakok is, amikor akár hónapokig is ugyanaz a megbízható alvási rend tartja magát. Próbáljuk tiszteletben tartani ezt, de azt is vegyük észre, amikor újabb fejlődési szakasz közeleg, és segítsünk kisgyerekünknek új rendet találni.
Mi abban segíthetünk, hogy kialakítunk egy alvási szertartást, amihez ragaszkodunk, nem a saját, hanem a gyerek érdekében. A pihenésnek mindenképpen nyugodt körülményeket kell biztosítanunk, segítenünk kell a lecsendesedést. Ezt lehet szoptatáshoz, dúdolgatáshoz, összebújáshoz, simogatáshoz kötni. Ha figyeljük a babánk jelzéseit, akkor biztosan megtaláljuk a számára legjobb változatot.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák