Baba

Egyévesek lettek a kilences ikrek – nézd meg, milyen nagyok!

"Nem könnyű, de nagyszerű" - mondja az apa a sok gyerekről való gondoskodásról.
2022. Május 19.
A kilences ikrek egyike, közvetlenül a szülés után (Fotó: Getty Images)

Egyévesek lettek a világ egyetlen kilences ikrei. Édesapjuk, Abdelkader Arby szerint a babák remekül vannak és többségében másznak. Vannak azért az ikrek között, akik már felülnek és kapaszkodva járni is tudnak.

A testvérek – négy fiú és öt lány – neve: VI. Mohammed, Oumar, Elhadji, Bah, Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama és Oumou. A kilenc csecsemőnek van egy hároméves nagytestvére is, Souda.

Arby és 26 éves felesége, Halima Cissé 2021. május 4-én üdvözölhette az újszülötteket Marokkóban. A pár szülőhazájukból, a nyugat-afrikai Maliból Marokkóba utazott, hogy a kismama és a gyerekek speciális orvosi ellátásban részesüljenek.

“A Casablanca-i Ain Borja Klinikán mindenféle bonyolult orvosi helyzetet láttunk már, de azt kell mondanom, hogy ők voltak az első kilencesikrek, akik itt születtek” – mondta a klinika orvosa, Dr. Youssef Alaoui a TODAY Parentsnak. “De elsők ők az egész világon, és büszkék vagyunk arra, hogy orvosi szakértelmünknek köszönhetően, részesei lehettünk ennek a rendkívüli élménynek.”

Alaoui akkor azt mondta, hogy a klinika egészségügyi dolgozói öt héttel meg tudták hosszabbítani az asszony terhességét, ami lehetővé tette, hogy 30 hetesen szülje meg a babákat.

A TODAY Parentsnak adott interjújában Alaoui elmondta, hogy az ultrahang először azt mutatta, hogy Cissé hét babával terhes.

“El lehet képzelni a meglepetésünket, amikor kilencen születtek meg” – mondta. “Szerencsére ez nem tántorított el bennünket, hiszen az egyik legnagyobb újszülött-újraélesztési szolgálatunk van Marokkóban. Csapataink készen álltak arra, hogy ezeket a gyerekeket a világra segítsék, és a legjobb körülmények között tudták kezelni őket.”

A csecsemők, akikről még mindig a marokkói klinika gondoskodik, mind egyediek. “Mindegyiknek más a karaktere, személyisége” – mondta a büszke apuka a BBC Afrique-nek, hozzátéve: “Néhányan csendesek, míg mások sokat sírnak. Vannak, akik állandóan kézben akarnak lenni.”

“Még ha időnként fárasztó is, amikor az összes tökéletes egészségben lévő babát nézzük, megkönnyebbülünk. Mindent elfelejtünk.”

A bejegyzés megtekintése az InstagramonArBy ? (@les_nonuples_arby) által megosztott bejegyzés

Májusban a család a testvérek első születésnapját ünnepelték. A zsúron részt vettek a klinika ápolói és a család szomszédai.

A gyerekeket születésükkor is ünnepelték. Guinness-rekorderek lettek a “legtöbb egy szülésből élve született gyerek” kategóriában (átadva a múltnak Octomom nyolcas ikres rekordját).