Baba

Egyéves a baba – a legjobb ajándékötletek erre a korszakra

Mit ajándékozzunk a babának az első szülinapra? És mit hozzanak a rokonok?
2022. Január 10.

Már ül, mászik, feláll vagy akár jár is… Figyel a beszédre, talán kimondja az első szavakat is, megfogja a kanalat, ölel és puszit ad… Hihetetlen, de egy éve még a pocakodban volt!

A kicsik születésnapja körül természetesen mindig nagy a felhajtás, de a leginkább igaz ez az első évfordulóra. Ilyenkor aztán minden rokon az iránt érdeklődik, mit vegyen a babának. Az összes ruhát és gondozási eszközt beszereztük már a születésekor, így többnyire maradnak a játékok. De milyen az ideális játék ebben a korban? A Parents.com összegyűjtötte.

A legjobb játék többfunkciós, tartós és vonzó a baba számára

Ha első születésnapi ajándékról van szó, érdemes olyat választani, ami elősegíti a nagymozgásokat vagy épp a finom motoros készségeket, esetleg a szókincs fejlesztését.

Egy kétéveskortól ajánlott játék adott esetben megfelelő lehet egy egyévesnek is, ám a biztonsági előrást mindig vegyük komolyan! (A szabványok előírják, hogy a fulladásveszélyes játékokat csak hároméves kortól használják a gyerekek!)

Előfordulhat, hogy a baba még nem pontosan úgy használja az adott játékot, amire azt kitalálták, de ez egyáltalán nem baj, hiszen rugalmassá és kreatívvá tesz a gondolkodását, h szabadon használhatja. A kiváló minőségű anyagokból, például fából vagy nagy teherbírású műanyagból készült tárgyak nagyobb valószínűséggel ellenállnak egy kisgyermek vehemenciájának.

Húzós és tolós játékok

Az összes fizikai mérföldkő közül, amelyet a gyermek elérhet az első év során, az elindulás, járás igényli a legtöbb erőfeszítést. A tolójátékok segítenek fejleszteni az ehhez szükséges erőt és koordinációt. Sok közülük extra játékfunkciókkal rendelkezik, például beépített formaválogatók, gyöngylabirintusok, zenéló vagy mozgó elemek segítik a tanulást.

Ha a baba csak most kezd felállni, a legmegfelelőbbek a széles fogantyúval és alacsony súlyponttal ellátott darabok (a maximális stabilitás érdekében). Egyes modelleknél még a kerekek forgási sebessége is változtatható.

Ha a baba már támasz nélkül jár, áttérhetünk a húzójátékokra – különösen az élénk színekkel és a mozgás hatására megelevenedő részekkel rendelkezőket szokták szeretni. Ezek megtanítják a kisgyermekeket arra, hogy hátrafelé nézzenek, miközben előre haladnak, ami segít javítani az egyensúlyt és az önbizalmat.

Tölthetők és kiönthetők

Ha egy játék a padlóra esik, a csecsemő nem keresi, de az egy évesek már elkezdik keresni az eltűnő tárgyakat. A kitölthető és kiönthető játékok a tökéletes első születésnapi ajándékötletek, mivel bevezetik a kisgyermekeket a dolgok elvesztésének és megtalálásának fogalmába.

Válogatás és egymásra rakás

Az alak- és formaválogatók, formabedobók és az egymásra rakható játékok lehetővé teszik a kisgyermekek számára, hogy gyakorolják a formák felismerését, a színek egyeztetését, és a kis tárgyak kezelését. A kockafélék a legtartósabb játékok közé tartoznak.

“A gyerekek az egyik kezüket használják a stabilizálásra, a másikat pedig a manipulációra. Ezek a játékok segíthetik a koordinációt és a kétoldalú mozgást” – mondja Lisa J. Lewis  mozgásterapeuta. Kezdhetünk egyszerű, viszonylag kicsi és egységes kockákkal, például az ikonikus fa ábécé kockákkal vagy színes műanyagokkal. Egy egyéves baba már képes néhányat egymásra rakni, miközben a fizika és a matematika alapvető fogalmait is tanulja.

Ringatás és gurulás

A ringatós játékok fejlesztik az egyensúlyérzéket, az oda-vissza mozgás pedig megnyugtató egy egyévesnek. A legjobb megoldás egy alacsony billenő játék, így nem lehet baja a kicsinek, ha fel- és leszállás közben elveszíti az egyensúlyát vagy megbotlik.

A legtöbb egyéves nagyon is szeretne kerekeken közlekedni, de még nincs elég fejlett koordinációs készségük ahhoz, hogy egy triciklin pedálozzanak. Ehelyett az első születésnapi ajándék inkább egy lovagolható játék (pl. hintaló) legyen, amely lehetővé teszi számukra, hogy a lábukkal tolják magukat, így vegyenek lendületet. Ez fejleszti az izomtónust, a koordinációt és a testtudatot. Keress olyat, amely stabil fogantyúval rendelkezik, ez egy kis extra segítséget jelent nekik.

Hangadók

A zenés játékok nagyon vonzók a kisgyermekek számára, bár azt nem állíthatjuk, hogy a szülők is nagy rajongói lennének ezeknek… A kicsik azonban mindenhez vonzódnak, ami segít nekik zajt kelteni. A hangszertanuláshoz még persze kicsik, de a zene számukra is élmény. Ezen kívül a hanghatások stimulálják az agy azon területeit, amelyek a szociális készségekért, a nyelvi és a motoros fejlődésért felelnek. 

A kisgyermekek szeretik az ismétlést, ezért ha elektronikus zenei játékra vágysz, válassz hangerőszabályzós játékot.

Ha pedig már magabiztosan állnak két lábon, akkor egy teljesen új élmény is vár rájuk: a tánc!

Alkotók és kézműveskedők

A legtöbb kisgyerek imád “művészkedni”, ám az egyévesek képességei ehhez még korlátozottak. Addig is, míg ez fejlődik, válassz számukra könnyen használható és tisztítható anyagokat! Ilyen lehet például az ujjfesték, a gyurma, a mágnestáblás razeszközök és a lemosható filctoll

Nyugtatók és ölelhetők

Ilyenkor szerencsés esetben már kialakult az esti rutin, amihez kiváló eszközöket találhatunk a játékboltokban is. Ilyenek például a különféle fürdős játékok: a játékhajók és a gumikacsák telitalálatnak számítanak, de sok kádra helyezhető, színes habtapi, és töltögetős pohárjátékokat is kapni ma már.

Ugyanígy jó választás lehet egy esti mesélést segítő, egyszerű könyv is. A sokat ismételt, hangos, tagolt olvasás fejleszti a szókincset és a nyelvi készségeket, és persze segít elaludni is a kicsinek. Válassz kemény táblás könyveket, amelyek tele vannak nagy, élénk képekkel, esetleg interaktív elemekkel (tapintható részekkel, ujjbábokkal vagy nyitható-tologatható ablakokkal).