Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyelőre még beengedik az apákat a szüléshez

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 21.

Forrás: Index.hu/babaszoba.hu

Nincs tervben kijárási tilalom elrendelése, az allergiásokra is veszélyesebb a koronavírus. A beazonosított fertőzöttek száma 103, a megbetegedések rövid időn belül tömegesek lesznek. Az Operatív törzs szombati az online tájékoztatója.

Egyelőre még beengedik az apákat a szüléshez (fotó: Getty Images)
Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte a tájékoztatót, hogy most még a csoportos megbetegedések időszakában járunk, a megbetegedések rövid időn belül tömegesek lesznek. A legfontosabb feladat most, hogy lassítsuk ezt a folyamatot. Már bárhol jelen lehet a vírus.
A beazonosított fertőzöttek száma 103-ra nőtt, 3771 ember van jelenleg hatósági házi karanténban, 6 koronavírussal fertőzött beteg van intenzív osztályon. Az egyik intézményben egy 40-es éveiben járó súlyos beteg is fekszik - mondta a Müller Cecília tisztifőorvos érzékeltetve, hogy bárki elkaphatja a betegséget, mindenkinek oda kell figyelni.
Lehet csökkenteni a vírus terjedését. Kerülni kell a szoros kontaktusokat. Fokozatosan nő a mintavételek száma, Müller szerint együtt a felfedett betegek számával. A WHO ajánlásainak megfelelően vizsgálják az összes gyanús esetet, és az ő környezetükben lévő potenciális betegeket is.
Az egész országból vannak pozitív esetek, viszont kifejezetten figyelni kell az idősekre, mert az ő szervezetük, immunrendszerük már nem olyan erős, mint fiatalabb korban. Az allergiától szenvedőkre nézve is veszélyesebb a koronavírus.
A halálos áldozatok kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy az eddigi négy magyar áldozatnál rosszindulatú daganatot, szív- és érrendszeri panaszokat és vérképzőszervi problémát találtak.
Lehet, hogy enyhe tünetekkel sokan már átvészelték a megbetegedést - válaszolta Müller Cecília újságírói kérdésre. Az esetek 80 százalékában nagyon enyhe tünetekkel zajlik a betegség. Hírek szerint a Balatonon és az üdülőkben csoportosultak az emberek, de a tisztifőorvos szerint ne tegyék, mert ez veszélyeket hord magában.
Megbetegedés esetén minden laboratóriumi vizsgálatot elvégeznek, majd a szoros kontaktus körében is megteszik ezt, így nem fordulhat elő a tisztifőorvos szerint, hogy egy beteg diák társát nem tesztelik. Jelenleg egyébként összesen öt laborban végzik a teszteket.
A csomagolásmentes élelmiszereket nem szükséges fertőtleníteni, egy részüket úgy fogyasztjuk el, ahogy vásároljuk. De hogy ne tapogassák össze az ételeket a vásárlók.
Jelenleg minden apát bemehet a szülésre, hogy ha egészséges, ám előfordulhat olyan egészségügyi helyzet, amikor már ez is kockázatot jelent.
Egyelőre nem rendelnek el kijárási tilalmat, mondta Lakatos Tibor ezredes, ha mégis így lenne, akkor az minden korosztályra egyaránt érvényes lesz.
Elkezdtek mobil konténerkórházat építeni Kiskunhalason. Jövő héten látványosabb eredmények lesznek - mondta Lakatos.
A hatósági házi karantén megszegése esetén szabálysértést követ el, aki nem igazoltan koronavírusos eset, aki viszont fertőzött, és elhagyja a karantént, bűncselekményt követ el - mondta el Lakatos Tibor.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák