Baba

Egyél piros tányérból, fogyni fogsz!

Egy kutatás eredménye szerint jóval kevesebbet eszünk, iszunk, ha a pohár, a tányér piros színű. Ha belegondolunk ebbe az elsőre meghökkentő állításba, hatékony lépéseket tehetünk a fogyás vagy testsúly megtartás érdekében.
2012. Január 26.

Felröppent a hír egy tudományos kutatás nyomán: azok, akik piros színű tányérból esznek, akár 40 százalékkal is kevesebb ételt fogyasztanak. Sőt, ez trükk az alkoholos italok esetében is működhet: csak használjunk piros poharat, és máris kevesebbet iszunk. Egy német és svájci tudósokból álló kutatócsoport szerint ugyanis a piros szín veszélyt jelez, ami az étkezések vagy az alkoholfogyasztás során megálljt parancsolhat az agynak. A kutatók szerint ezért a piros szín alkalmazása sokat segíthet a fogyókúrázóknak vagy az alkoholproblémákkal küzdőknek.

A kutatás során 41 férfi hallgatót kértek meg arra, hogy piros vagy kék csészéből igyanak teát. Érdekes módon az önkéntesek 44 százalékkal kevesebbet fogyasztottak a piros csészékből. Hasonló eredményeket hozott a második kísérlet is, amikor 109 embert kértek fel, hogy fehér, kék vagy piros tányérból egyenek.

A kutatók szerint az eredmények alapján a kormány több piros színt használhatna: az egészségtelen ételeket például piros csomagolással árulhatnák a boltok polcain. Sőt, a kocsmákban is használhatnának több piros színt a túlzott alkoholfogyasztás elkerülése érdekében.

– A piros szín valamilyen ősi riasztáshoz köthető – jegyezte meg Ursula Arens, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője. A tanulmány az Appetite folyóiratban jelent meg.

Ami sokat számít: csupa mellékes

Persze mindez nem jelenti azt, hogy mostantól elég, ha lecseréled a fehér tányérokat, hiszen az orosz krémtorta abból fogyasztva is ugyanannyi kalória. De könnyen lehet, hogy ha piros a tányérod, már nem veszel egy második szeletet is!

Az étkezés körülményei, a körítés valóban sokat számít a sikeres fogyás szempontjából.

Összegyűjtöttük, mi minden számít, és miért!

1. Ha előre elhatározod, hogy nagyjából mikor lesz a napi öt (ritkán hat) étkezés, akkor könnyebb betartani.

2. Nyilvánvaló, hogy jobban hízol, ha többet eszel. Ezért érdemes a fogyáshoz előirányzott adagok nagyságát betartani, és mindig ugyanazokban a tányérokban, tálkákban tálalni. Így egy idő után jobban érzékeled, mennyi az annyi.

3. Próbáld ki, mi esik jobban a lelkednek: egy hatalmas tányér, amelyen ügyesen és szépen elrendezve a kevesebb étel is soknak tűnik, vagy a kistányér, amelyen élvezheted a hatalmas kupac étel látványát. Amúgy mindkét esetben ugyanannyi az étel…

4. Tálalj szépen, add meg a módját! Ha az agyad is felfogja, hogy ettél, mert megvoltak hozzá a nyugodt, kényelmes, esztétikus körülmények, kevésbé fogod éhesnek érezni magad. Pontosan ezért híznak meg olyan sokan a „semmit sem ettem egész nap” kategóriából! Mert hiszen ki emlékszik az utcán benyomott egész zacskó pogira, az itt-ott bekapott „csak egy falat kóstoló” sütikre, a „vegyél egyet te is” kezdetű csoki- és desszertkínálásokra, a netezés közben elrágcsált csipszre, mogyoróra, vagy éppen a főzés közben jóízűen felfalt tesztfalatokra, a kóstolgatásra.

Az ilyesmi jószerével el sem jut a tudatunkig, vagy ha el is jut, nem az étkezés címkéje tartozik hozzá. Ha mindezt összeadjuk, nem is kevés az eredmény! A korlátozásnak ésszerű módja az, ha az étkezés valóban étkezés lesz, annak minden külsőségével együtt.

5. Ne egyél kapkodva! Persze kisgyerekek mellett nehéz ezt betartani, de némi gyakorlattal talán sikerül elérned, hogy étkezés közben ne kelljen felugrálni, kiborított innivalót feltörölni, még valami mást is az asztalra tenni, még egy kis vizet hozni, és így tovább. Jó megoldás lehet, ha mindig veletek eszik a gyerek, ha a kiönthető dolgokat elteszed a keze ügyéből, vagy épp ellenkezőleg, ha lerakod a földre játszani, amíg ti esztek. Vezesd be, hogy attól kezdve, hogy leültél, nincs kívánságműsor.

Még a kicsik is megértik, ha következetes vagy, és sikerül olyan előrelátóan tálalnod, terítened, hogy utólag már ne hiányozzék semmi. Az is beválik talán, ha odakészítesz egy kis dobozban néhány érdekes játékot a gyereknek. Ha ő előbb befejezi az evést, akár azokkal is elszórakoztathatja magát, például étteremben is.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu