Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy új tanulmány szerint megtalálhatták a bölcsőhalál okát

Szerző: Babaszoba.hu

2022. május 14.

Forrás: 24.hu

Egy új tanulmány alapján azonosíthatták a bölcsőhalál lehetséges okát.

Egy új tanulmány szerint megtalálhatták a bölcsőhalál okát (Fotó: Getty Images)
Dr. Carmel Harrington, az ausztráliai Westmeadi Gyermekkórház munkatársa és kollégái szerint felfedezésük hozzájárulhat, hogy egy nap kevesebb baba haljon meg teljesen váratlanul - írja a 24.hu az IFLScience nyomán.
A bölcsőhalál, más néven SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) az egyévesnél fiatalabb, látszólag egészséges gyermekek hirtelen halálát jelenti.
A kutatócsapat arra jutott, hogy azoknál a gyermekeknél, akik SIDS-ben hunytak el, a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim szintje jelentősen alacsonyabb. Ez az enzim az agy izgalmi folyamatában játszik szerepet, ezért csökkentheti a csecsemő ébredési vagy reagálási képességét a BChE hiánya, ami növeli a bölcsőhalál kockázatát.
Harrington maga is érintett, mint szülő - 29 éve vesztette el gyermekét az SIDS miatt, és azóta a betegség vizsgálatának szenteli a karrierjét.
A kutató szerint a babák egy erős mechanizmusnak köszönhetően tudják érzékeltetni, ha elégedetlenek. Amikor egy gyermek életveszélyes helyzetben van, például a hasán fekve nem kap rendesen levegőt, éberré válik, és felsír. Azonban a friss eredmények azt mutatják, nem minden babának elég jelentős az izgalmi reakciója.
A kutatók 722 vérmintát elemeztek, és összevetették a BChE szintjét bölcsőhalálban elhunyt babák és az egyéb okból meghalt csecsemők, illetve tíz életben maradt gyermek esetében. A szakértők az adatok tükrében úgy vélik, hogy érdemes monitorozni az enzimet a babáknál, hogy fel lehessen ismerni az SIDS esetleges kockázatát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések