Baba

Egy új kutatás szerint csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a szoptatás

A szoptatás egészségügyi előnyei a gyermekek számára jól ismertek, azonban az édesanyák egészségére és jótékony hatással lehet.
2022. Január 13.
Egy új kutatás szerint csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a szoptatás (Fotó: Getty Images)

Egy friss, a Journal of the American Heart Association (JAHA) című folyóiratban megjelent metaanalízis szerint a szoptató nőknél kisebb valószínűséggel alakult ki szívbetegség vagy stroke, vagy haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben – számolt be róla a medicalxpress.com.

“Korábbi tanulmányok vizsgálták a szoptatás és az anya szív- és érrendszeri megbetegedéseinek kockázata közötti összefüggést, az eredmények azonban következetlenek voltak az összefüggések erősségének, és különösen a szoptatás különböző időtartamai és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti kapcsolat tekintetében. Ezért fontos volt a rendelkezésre álló szakirodalom szisztematikus áttekintése, és a témával kapcsolatos összes matematikai bizonyíték összekapcsolása” – idézi a portál Peter Willeitet, a tanulmány vezető szerzőjét, az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem klinikai epidemiológiai professzorát.

A kutatók nyolc, 1986 és 2009 között Ausztráliában, Kínában, Norvégiában, Japánban és az Egyesült Államokban végzett tanulmány egészségügyi adatait, továbbá egy multinacionális tanulmányt. Az áttekintés közel 1,2 millió (az első szüléskor 25 éves átlagéletkorú) nő egészségügyi adatait tartalmazta, és elemezték a kapcsolatot a szoptatás és az anya egyéni kardiovaszkuláris kockázata között.

“Információt gyűjtöttünk például arról, hogy mennyi ideig szoptattak a nők életük során, a szülések számáról, az életkorról az első szüléskor, és hogy a nőknek volt-e szívinfarktusa vagy stroke-ja később az életük során vagy sem” – mondta el a kutatás első szerzője, Lena Tschiderer, az Innsbrucki Orvosi Egyetem posztdoktori kutatója.

Az áttekintés megállapította, hogy:

  • A nők 82 százaléka számolt be arról, hogy az élete során valamikor szoptatott.
  • Azokhoz a nőkhöz képest, akik soha nem szoptattak, azoknál, akik az életük során valamikor szoptattak, 11 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
  • Az átlagosan 10 éves követési időszak alatt azoknál a nőknél, akik életük egy részében szoptattak, 14 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér-betegség kialakulásának valószínűsége, 12 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek el stroke-ot, és 17 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben.
  • Azoknál a nőknél, akik életük során 12 hónapig vagy tovább szoptattak, kisebb valószínűséggel alakult ki szív- és érrendszeri betegség, mint azoknál, akik nem szoptattak.
  • Nem volt jelentős különbség a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és a nők különböző életkora, illetve a terhességek száma között.

“Fontos, hogy a nők tisztában legyenek a szoptatás előnyeivel a csecsemőik egészségére és a saját egészségükre nézve is” – mondta el Willeit. “Sőt, a világszerte végzett magas színvonalú tanulmányok eredményei rávilágítanak a szoptatás ösztönzésének és támogatásának szükségességére, például a szoptatásbarát munkakörnyezetre, valamint a szoptatással kapcsolatos edukációra, az (ezzel kapcsolatos – a szerk.) szülés előtti és szülés utáni programokra a családok számára.”

Az új metaanalízis korlátja az, hogy kevés információ állt rendelkezésre azokról a nőkről, akik két évnél tovább szoptattak. “Ha rendelkeztünk volna ezekkel a további adatokkal, jobb becsléseket tudtunk volna adni a szoptatás időszakának időtartama és az anyák szív- és érrendszeri betegségeinek kialakulása közötti összefüggésre” – magyarázta Tschiderer.