Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy új applikáció megmondja, milyen betegsége lehet a gyereknek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 14.

Forrás: 24.hu

Egy új app a gyerek arcáról megmondja, milyen genetikai betegségben szenvedhet. Ez segíthet az orvosoknak a diagnosztizálási folyamatban.

Egy új applikáció megmondja, milyen betegsége lehet a gyereknek
Egy digitális egészségügyi vállalat olyan applikációt fejlesztett ki, amelynek segítségével megmondható, hogy milyen genetikai betegségben szenvedhet a kisgyerek. A rendszer korábbi adatok alapján, a gyermek arcvonásai és arcformája alapján állapítja meg, hogy mely betegség a legvalószínűbb, amiben szenvedhet. Ez az applikáció nagyban segítheti az orvosok diagnosztizálási folyamatát - írja a 24.hu.
A Face2Gene rendszerbe 17 ezer képet töltöttek fel 216 genetikailag öröklődő betegséggel élőről, a program pedig meg tudja állapítani, hogy az egyes betegségekhez milyen karakterjegyek kapcsolhatók.
(Fotó: Nature / Face2Gene)
A tesztek során 65 százalékos pontossággal tudta megmondani az applikáció, hogy milyen betegségben szenved a képen látható gyerek. Ha azonban a gyermek felmenőinek genetikai térképéből leszűrhető 10 legvalószínűbb diagnózist adták meg, akkor az applikáció 91 százalékos pontossággal állapította meg a betegséget.
Az applikáció egyelőre jobban működik a kaukázusi rasszba tartozó gyerekeknél, egy korábbi kutatás kimutatta, hogy míg egy kongói gyerek esetében 37 százalékos pontosságú volt, addig egy belga gyerek esetében 80 százalékos.
Ha az applikáció hatékonysága eléri a 100 százalékot, akkor is csak kiegészítője lehet a hagyományos orvoslásnak, de abban biztosan hatékony lesz, hogy irányt mutasson a megfelelő vizsgálatok felé.
Az FDNA bostoni digitális egészségügyi vállalat a Nature Medicine tudományos folyóiratban publikálta az applikáció működését.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák