Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy oltatlan közösség veszélybe sodorhat egy egész várost

Szerző: Jaksa Petra

2018. augusztus 9.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyre terjedő felelőtlen oltásellenesség miatt sajnos egy könnyen kivédhető régi gyerekbetegség is óriási járvánnyá fajulhat. Ez történt pár éve Amerikában is.

Egy oltatlan közösség veszélybe sodorhat egy egész várost
A Webmd.com-on egy nemrég közzétett jelentés részletesen beszámolt arról, hogy a kanyaró járvány 2013-ban hogyan törhetett át két ortodox zsidó közösségen is Brooklynban, melyet egy be nem oltott tinédzser lobbantott be. A fiú az extrémen fertőző betegséget egy londoni utazást követően vitte haza.
A járványban a több mint 3300 fertőzésnek komolyan kitett emberből 58-an kapták el a betegséget. A jelentés szerint 1992 óta ez volt a legsúlyosabb kanyarójárvány New Yorkban. Halálos áldozata nem volt ugyan, egy gyermeket azonban tüdőgyulladással szállítottak kórházba, egy oltatlan kismama pedig elvesztette a magzatát. Emellett New York városa közel 395 ezer dollárt (109 millió forintot) költött a letűntnek hitt vírus megállítására, az ebben résztvevő emberek pedig 10 ezer órát dolgoztak azon, hogy a járvány ne fajuljon el még jobban.
A jelentés kitér az oltások elmulasztásának következményeire, különösen ennyire zárt közösségekben. "Megállapítottuk, hogy az esetek 71%-a gyakorlatilag 8 tágabb család tagjaiból került ki" - nyilatkozta Dr. Jane Zucker New York City Department of Health and Mental Hygiene egyik asszisztense.

Letűntnek hitt betegségből pusztító járvány

New Yorkban a kanyaró/mumpsz/rubeola-ellenes átoltottság 97 százalékos, ami magasnak számít, ezért a járvány kitörése egy kisebb csoportra lokalizálódott, melynek tagjai vallásos okok miatt tagadták meg a vakcinát.
"Még egy ilyen nagyvárosban is, mint Brooklyn, a sűrűn lakott kerületekben sem fertőződtek meg azok, akik be voltak oltva, hiába voltak közel a fertőzött csoportokhoz" - mondja Schwartz.
"A kanyaróval fertőzött tinédzser 2013. március 13-án érkezett haza Londonból, ahol 2008 óta ismét helyi járványnak számított a betegség az oltásellenesség egyre erősödő népszerűsége miatt" - teszi hozzá Zucker.
Az Amerikai Egyesült Államokban 2000-ben gyakorlatilag már ismeretlen vírus volt a kanyaró. Ennek ellenére persze a beoltatlan amerikaiak ki vannak téve a fertőzés veszélyének, ha valaki a világ másik feléről behozza a vírust az országba.
Egy héttel a fiatal amerikai hazaérkezése után az orvosok egyre több kanyaró-gyanús esettel találkoztak. Ezért az egészségügyben dolgozók elkezdték alaposabban megvizsgálni ezeket. Mivel a legtöbb beteget nem zárták azonnal karanténba, 11 egészségügyi intézményben, iskolákban, repülőgépeken, otthonokban és esküvőkön is egyre nőtt a betegek száma.
"A kanyaró még azután is 2 óráig fertőz, hogy egy beteg személy elhagy egy helyiséget" - mondja Zucker. Így a közegészségügyben dolgozóknak össze kellett gyűjteniük azoknak a névsorát, akik a fertőzöttekkel egy légtérben tartózkodtak, majd megvizsgálták, közülük, ki nem volt beoltva, ők tudták ugyanis továbbadni a betegséget. "Ráadásul, hogy azokat is hatásosan megvédjük, akik a közelben tartózkodtak, mindössze 72 óra áll rendelkezésünkre, úgyhogy igazi sürgősségi helyzet áll fenn ilyen esetben" - teszi hozzá.
A 87 közegészségügyi dolgozó végül 3351 fertőzésre esélyes embert számolt össze. Kétharmaduk teljesen védett volt, 11%-uk pedig legalább egy adag vakcinát kapott, azonban 335 esetben olyan emberek kapták el a betegséget, akik egyáltalán nem voltak beoltva. "A JAMA Pediatrics nevű lapban közzétett jelentés szerint 114 beoltatlan ám fertőzés veszélyének kitett gyerek és felnőtt MMR vakcinát kapott, hogy utólag kivédhessék a betegséget. Közülük azonban 77 gyerek túl fiatal volt ehhez, ezért ők egy adag kanyaró antitestet kaptak" - mondta Zucker.

Felelőtlen oltásellenesség

Az 58 fertőzött kanyarós esetből mind ortodox zsidó volt, a vírus pedig 50%-ban családtagról családtagra terjedt. A járvány 2013 márciusa és júniusa között zajlott, melyen belül 6 nagyobb fertőzéses hullám volt.
Az 58 esetből 45 olyan gyerek vagy szülő volt, akik vagy eleve elutasították az oltást, vagy szándékosan halogatták a vakcina beadásának időpontját. 12 eset pedig olyan csecsemő volt, akik koruknál fogva még nem kaphatták meg a kanyaró ellenes oltást.
"Ez az egész történet azt mutatja, hogy mennyire veszélyes lehet egy kisebb be nem oltott közösség is" - mondja Schwartz. "Ez a járvány egyértelműen betudható annak a pár embernek, akik oltásellenességükkel veszélybe sodortak egy egész várost. Be kell látnunk, hogy ezeknek az úgynevezett egyéni döntéseknek következménye van."
Kapcsolódó cikkeink oltásellenesség témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák