Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy életre megváltozik a nők agya, mikor anyává válnak

Címkék:

anyaságagy

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 2. | Frissítve: 2019. december 27.

Forrás: babaszoba.hu

A krónikus kábítószer-használat hatásaitól eltérően a tudósok pozitív hatást találtak a terhességet és az anyaságot kísérő mentális változásokban.

2016-ban az idegkutatók egy csoportja azt tanulmányozta, hogy milyen hatással lehet az anyaság 25 különböző nő agyára. Hogy megismerhessék az agyi aktivitásokat, a kutatásban részt vevő nőket MRI-vel vizsgálták mielőtt teherbe estek, terhességük alatt és több mint két évvel a szülés után.
Az eredmények meglepőek voltak. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy egy életre megváltozik a nők agya, mikor anyává válnak.

A tanulmányt végző tudósok a mágneses magrezonancia képalkotás (MRI) segítségével megállapították, hogy a szürkeállomány koncentrációja jelentősen megváltozott a terhesség előtti állapotához viszonyítva. Valójában a kutatók olyan messzire mentek, hogy azt mondják, hogy ha megvizsgálják a nők agyi aktivitását, megállapítható, hogy a vizsgált személy anya e.
A kutatás szerint a férfiak, vagy a nem-anyuka nők agyában a szürkeállomány koncentráció sokkal nagyobb volt az információfeldolgozásért felelős területeken. Több korábbi tanulmány kimutatta az agykérget alkotó szürkeállomány mérete és az intellektus összefüggését, különösen a nyelv, az emlékezet és a figyelem terén.
Amikor egy nő teherbe esik, a hormonális változások a testében azt eredményezik, hogy az agy egy szinaptikus metszésnek nevezett jelenségen megy keresztül. Ebben a folyamatban az agyi kapcsolat elaszalódik az olyan területeken, amelyek kevésbé fontosak az anyasághoz, így más területeken erősebb kapcsolatok alakulhatnak ki.
A nem teherbe eső nők és férfiak általában nagyobb a szürkeállománnyal rendelkeznek azokon az agyterületeken, amelyek lehetővé teszik számunkra az általános információk gyors feldolgozását, míg az anyáknak több szürkeállományuk van azokon az agyterületeken, amelyek az arckifejezések olvasásáért, a nem verbális jelek értelmezéséért és az empátiáért felelősek.
( - VIA - )
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák