Baba

Egy általánosan használt vegyi anyag is hatással lehet a szoptatásra

Egy új tanulmány szerint azok a nők, akiknek szervezetében magasabb a PFAS szintje, nagyobb valószínűséggel hagyják abba korán a szoptatást.
2021. Szeptember 18.
A PFAS-expozíció hatással lehet a szoptatásra (Fotó: Getty Images)

A nemzetközi Endrokin Társaság Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratában közzétett új tanulmány 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejezik be korán a szoptatást azok a nők, akiknek a szervezetében magasabb a PFAS-nak nevezett kemikáliák szintje – írja a medicalxpress.com. A PFAS jelentése per- és polifluoralkil anyagok (per- and polyfluoroalkyl substances) – ezek olyan mesterséges vegyi anyagok, amelyeket olaj- és vízlepergető szerekként, valamint bevonatokhoz használnak hétköznapi termékekhez, beleértve az edényeket, a szőnyegeket és a textíliákat.

Ezek az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok nem bomlanak le, amikor a környezetbe kerülnek, és idővel tovább halmozódnak. A PFAS vegyi anyagok hatással lehetnek a terhesség kimenetelére, a pubertás idejére, és a reproduktív egészség egyéb aspektusaira. “Az eredményeink azért fontosak, mert a bolygón szinte minden ember ki van téve a PFAS-nak. Ezek a mesterséges vegyi anyagok felhalmozódnak a szervezetünkben, és ártalmas hatásúak a reproduktív egészségre” – mondta el a tanulmány első szerzője, Clara Amalie Gade Timmermann, a Dél-Dániai Egyetem adjunktusa.

“A korai nem kívánt elválasztást hagyományosan pszichológiai tényezőknek tulajdonítják, amelyek kétségkívül fontosak, de remélhetőleg a kutatásaink segítenek a fókusz megváltoztatásában, és kiemelik, hogy nem tud minden anya szoptatni a jó szándék, és a család, illetve az egészségügyi szakemberek támogatása ellenére.

A kutatók az Odense Child Cohorttól származó 1286 várandós nő PFAS- és prolaktin koncentrációját vizsgálta. A nők heti szöveges üzenetekben vagy kérdőíveken adtak információt a szoptatás időtartamáról, a szülés után három és tizennyolc hónappal. Azt találták, hogy azok a nők, akiknek magasabb a PFAS szintje, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel hagyják abba korán a szoptatást.

“Mivel a szoptatás kulcsfontosságú mind a gyermek, mind az anya egészségének előmozdítása szempontjából, a szoptatási képességre gyakorolt káros PFAS-hatások hosszú távú egészségügyi következményekkel járhatnak” – tette hozzá Timmermann.